Duitse kabinet wil boetewet tegen socialemediabedrijven

Aangepast
AFP

Het Duitse kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat socialemediabedrijven straft als ze niet binnen 24 uur optreden tegen strafbare zaken zoals haatzaaien. Een rechter kan dan besluiten om bedrijven zoals Facebook een boete op te leggen van maximaal 50 miljoen euro. 

De wet wordt nu voorgelegd aan het parlement; de algemene verwachting is dat het voorstel daar wordt aangenomen. Vanaf dat moment heeft Duitsland van alle landen waar Facebook actief is de strengste regelgeving op dit gebied, schrijft persbureau Bloomberg.

"Het doel van de wet is om ervoor te zorgen dat sociale netwerken snel en volledig de Duitse wetgeving toepassen op hun platform", zegt de Duitse minister van Justitie Heiko Maas tegen het persbureau. Eerder noemde hij een bericht waarin de Holocaust wordt ontkend als voorbeeld van iets waar de bedrijven snel tegen op moeten treden.

Dit eist Duitsland van de bedrijven:

- Gebruikers moeten een makkelijke, herkenbare, bereikbare en continu beschikbare manier hebben om strafbare inhoud te melden.

- De klacht moet snel in behandeling worden genomen en op strafrechtelijk relevantie worden beoordeeld.

- Duidelijk strafbare inhoud binnen 24 uur na de melding wissen of de toegang tot een pagina of profiel blokkeren.

- Andere strafbare inhoud moet binnen zeven dagen worden gewist of geblokkeerd.

- De gebruiker moet ten slotte op de hoogte worden gesteld van Facebooks besluit. 

De boete van 50 miljoen is gericht op de bedrijven zelf. Individuen, zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg of een regionale directeur, kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden en een boete van maximaal 5 miljoen euro krijgen.

Duitsland is al langer bezig met deze wetgeving, die voor de parlementsverkiezingen van 24 september in werking moet treden. Het land vreest dat het te maken gaat krijgen met veel nepnieuws en haatzaaiende berichten op met name Facebook en daar wil het op deze manier iets aan doen.

Vooral dreigen

NOS-correspondent Jeroen Wollaars verwacht niet dat de boetes waarmee wordt gedreigd heel snel zullen worden opgelegd. "Het is nu ook al zo dat strafbare inhoud moet worden gewist, en dat gebeurt ook als mensen naar de rechter stappen."

"Door te dreigen met deze torenhoge boetes zou het kunnen zijn dat de inhoud eerder wordt gewist", gaat Wollaars verder. "Dat is prettig voor wie klaagt, maar er is ook kritiek op: de vrijheid van meningsuiting wordt nu in handen gelegd van grote bedrijven die mogelijk sneller zullen optreden uit angst voor boetes."

Dat is inderdaad waar onder meer de Duitse uitgeversvereniging en Renate Künast, parlementslid van de Groenen, voor vrezen. "Die bedrijven zullen alleen maar wissen, wissen, wissen", zegt Künast.

Voor rechter spelen

Facebook is niet gelukkig met het wetsvoorstel. "Zoals experts hebben aangegeven, dwingt dit wetsvoorstel bedrijven ertoe te beoordelen wat illegaal is. Dat zou een rechter moeten doen." Daarnaast benadrukt het platform dat het zijn "uiterste best" doet om illegale content snel te verwijderen.

STER Reclame