Jules Reimerink schiet de 1-0 langs keeper Kenneth Vermeer in april 2015 ANP

Voor Feyenoord wacht vanavond (20.45 uur) een heel belangrijke horde in de race naar de titel. In de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles moet de pijnlijke nederlaag tegen Ajax worden weggespoeld. Maar winnen van Go Ahead, dat is voor Feyenoord nog niet zo makkelijk.

In de uitwedstrijd in de Adelaarshorst liepen de Rotterdammers eerder dit seizoen tegen hun eerste competitienederlaag aan. En het laatste duel met Go Ahead in De Kuip, twee jaar geleden, leverde ook een 1-0 overwinning voor de Deventenaren op. Jules Reimerink, tegenwoordig actief bij VfL Osnabrück, was destijds als invaller de matchwinner.

"Ik denk er nog weleens aan terug. Het was toch mijn mooiste moment bij de Eagles", weet Reimerink nog. "De Eagles hadden nog nooit gewonnen in De Kuip, het mooiste stadion van Nederland. We hebben toen geschiedenis geschreven. En als je daar dan de winnende kan maken..."

April 2015: Reimerink velt vonnis over Feyenoord in De Kuip

Go Ahead was in april 2015 naar De Kuip gereisd met zeven nederlagen op rij op zak. De sensationele zege leek een ommekeer in te luiden. "Na afloop hadden we echt het gevoel dat we in de eredivisie konden blijven", vertelt Reimerink. Maar het liep anders: na de play-offs viel het doek voor de Eagles. "Ik had die goal in De Kuip graag ingeruild voor een behoud in de eredivisie", zegt Reimerink. 

Voor Feyenoord liggen de kaarten anders. Van de ploeg van twee jaar geleden staan vanavond alleen Karim El Ahmadi en Jens Toornstra bij Feyenoord in het veld. Elvis Manu draagt dit keer het shirt van Go Ahead. In april 2015 streed de ploeg van trainer Fred Rutten om plek drie, nu gaan de Rotterdammers voor de landstitel. "Het Feyenoord van nu is veel beter", stelt Reimerink.

Toch moeten de Rotterdammers oppassen. "Iedereen doet een beetje makkelijk bij Feyenoord. Van Go Ahead kunnen we wel winnen, zeggen ze. Maar zo makkelijk is dat niet. Ik heb de statistieken een beetje bekeken en Go Ahead is best wel een angstgegner van Feyenoord."

NOS

En Reimerink heeft gelijk: van de laatste zeven ontmoetingen tussen Feyenoord en Go Ahead Eagles wonnen de Rotterdammers er slechts twee. Ook het laatste duel, in november in Deventer, leverde een zege voor Go Ahead op. Toen was Jarchinio Antonia matchwinner met een goal in de 30ste minuut.

Voor Feyenoord was het toen een heftige week. Drie dagen eerder hadden de Rotterdammers de zware uitwedstrijd in de Europa League tegen Zorja Loegansk gespeeld (1-1). En het overlijden van de moeder van Tonny Vilhena had diepe indruk gemaakt bij de club.

Het publiek betuigde steun aan Vilhena met een hartverwarmend applaus. De middenvelder zat op de tribune in de Adelaarshorst. Ook vanavond kijkt hij toe: Vilhena zit de laatste wedstrijd schorsing uit na zijn veelbesproken elleboogstoot.

November 2016: Go Ahead verslaat Feyenoord

Reimerink hoopt vanavond in ieder geval op weer een stuntje van zijn oude club. "Go Ahead is voetballend minder. Toch wonnen ze afgelopen weekeinde ineens bij FC Twente. Als ze net als in Enschede op de counter loeren, met snelle jongens als Manu en Antonia, dan krijg je altijd een paar kansen."

"Maar ik hink eerlijk gezegd wel een beetje op twee gedachten. Want het zou goed voor de eredivisie zijn als een mooie club als Go Ahead erin blijft. Maar het zou ook heel mooi zijn als Feyenoord kampioen wordt." 

STER reclame