NOS NieuwsAangepast

Rusland: Syrische bommen troffen chemisch depot rebellen

De aanval gisteren in het noordwesten van Syrië is uitgevoerd door Syrische gevechtsvliegtuigen, maar die hebben geen gifgas ingezet. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie. De Syriërs zouden een depot met chemische wapens van rebellen hebben geraakt, waardoor volgens de Russen gassen zijn vrijgekomen. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijken de symptomen van de slachtoffers erop te duiden dat er een zenuwgas is gebruikt. Bij eerdere aanvallen in Syrië is het zenuwgas sarin gebruikt, maar het is niet duidelijk of dat nu ook het geval is.    

Een jong slachtoffer van de gifgasaanval krijgt medische hulp

Volgens Rusland zijn de symptomen die de slachtoffers vertonen vergelijkbaar met eerdere incidenten met chemische wapens, die zouden zijn veroorzaakt door rebellen. Het Syrische leger ontkende gisteren al dat het een gifgasaanval had uitgevoerd.      

Een lokale rebellenleider noemt de Russische lezing een leugen. "Iedereen hier heeft gezien dat een vliegtuig bombardeerde met gas", vertelde Hasan Haj Ali aan persbureau Reuters. Hij liet ook weten dat de verschillende oppositiegroepen de middelen niet hebben om dit soort gas te produceren. Verder zegt Ali dat er geen militaire doelwitten zijn gebombardeerd.

Besluiteloosheid

Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben het regime van de Syrische president Assad de schuld gegeven van de aanval. De Amerikaanse president Trump veroordeelde het bombardement, maar heeft nog niet aangekondigd of en welke maatregelen hij wil nemen tegen Assad. 

Het Witte Huis legde de schuld ook deels bij Trump zijn voorganger Obama. "Dit soort acties zijn een gevolg van de zwakheid en de besluiteloosheid van de vorige regering", liet woordvoerder Sean Spicer weten. Of de nieuwe president verder gaat in zijn acties moet nog blijken. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag bijeen om over de aanval te praten.  

Bij de aanval in de provincie Idlib zijn tientallen en mogelijk meer dan honderd mensen om het leven gekomen, er zijn honderden gewonden. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. Internationaal is de aanval scherp veroordeeld en westerse landen gaan ervan uit dat het Syrische leger de aanval met gifgas heeft uitgevoerd.  

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een Britse particuliere instantie die gebruikmaakt van een netwerk in Syrië, zijn er ook vandaag weer luchtaanvallen geweest in Idlib. Het is niet bekend of daarbij gewonden of doden zijn gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl