Victor Schutijser

De renovatie van de 3,5 kilometer lange Kaagbaan op Schiphol verloopt volgens plan. De start- en landingsbaan krijgt sinds twee weken een nieuwe asfaltlaag en volledig nieuwe verlichting, van maar liefst 1500 energiezuinige lampen. Als regen geen spelbreker wordt - vooral in de laatste twee weken - is de klus op 24 mei geklaard.

Het gaat voor Schiphol om een investering van zo'n 45 miljoen euro. 700 werknemers zijn dag en nacht bezig met de operatie. Er wordt 225.000 vierkante meter asfalt gelegd. Dat is te vergelijken met een oppervlakte van zo'n dertig voetbalvelden.

"In negen weken tijd wordt deze klus geklaard, en dat is enorm snel", zegt woordvoerder Derk Stolwijk van Schiphol. "Ik ken voorbeelden in het buitenland, waar ze een jaar over zo'n onderhoudsbeurt doen."

Asfalteerder aan het werk op de Kaagbaan Victor Schutijser

Schiphol zet er dus vaart achter. De Kaagbaan wordt normaal zeer intensief gebruikt: jaarlijks telt de baan zo'n 95.000 starts en 45.000 landingen. De baan ligt namelijk het gunstigst, om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Door de werkzaamheden moeten vliegtuigen deze twee maanden van andere banen gebruik maken, zoals de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. Dat leidt nu tot extra geluidshinder in onder meer Amsterdam-Zuid, Amstelveen-Noord en Aalsmeer.

Speciaal gras

Naast de Kaagbaan wordt ook 15.000 kilo aan graszaad gezaaid. Stolwijk: "Dat is speciaal gras, waarin ook schimmels zijn verwerkt. Daar houden vogels niet zo van. Dat moeten we hebben. Want vliegtuigen en vogels zijn geen goede combinatie."

Overigens is het 'wegdek' van de Kaagbaan een meter dik: het bestaat uit een laag beton, zand en cement. Nu wordt alleen de geasfalteerde toplaag van zo'n 20 centimeter vernieuwd. Als de klus is geklaard, moet de baan weer 15 jaar meekunnen.

Volgend jaar is de Polderbaan aan de beurt voor onderhoud. Voor die klus, op de langste baan op Schiphol, worden drie weken uitgetrokken.

Omwonenden

Gisteren mocht de pers een kijkje nemen op de bouwplaats. Komende zaterdag is het de beurt aan omwonenden van de luchthaven om van dichtbij te zien hoe de renovatie in zijn werk gaat.

STER reclame