AFP
NOS NieuwsAangepast

Syrië ontkent gifgasaanval; Trump geeft Obama de schuld

Het Syrische leger ontkent met klem dat het een gifgasaanval heeft uitgevoerd in het noordwesten van Syrië. Daar vielen vandaag volgens de jongste schattingen zeker honderd doden en 400 gewonden door een aanval met chemische wapens.

Veel landen hebben de aanval scherp veroordeeld en de VN-Veiligheidsraad komt morgen in spoedzitting bijeen.

"Wij ontkennen ten stelligste het gebruik van chemische of giftige stoffen in de stad Khan Sheikhoun vandaag", schrijft het leger van president Assad in een verklaring. Het regeringsleger zegt dat het zulke stoffen nooit heeft gebruikt en nooit zal gebruiken.

Voor landen als Turkije en de Verenigde Staten staat het vast dat het Syrische leger verantwoordelijk is voor de aanval met gifgas op de plaats in de provincie Idlib.

'Tientallen doden bij gifgasaanval'

Het wordt de zwaarste aanval met chemische wapens genoemd sinds een aanval met het gas sarin in Ghouta in 2013, waarbij honderden burgers omkwamen. 

Oorlogsmisdaad

Vooruitlopend op de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad morgen zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Haley: "Wij maken ons grote zorgen over wat er is gebeurd." 

In een verklaring spreekt de regering-Trump van "een laakbare daad die door de beschaafde wereld niet kan worden genegeerd".

Een hoge ambtenaar van Buitenlandse Zaken in Washington zegt dat nog wordt onderzocht wat er precies is gebeurd in Syrië. "Maar als het is wat het lijkt, komt dat neer op een oorlogsmisdaad."

Obama

Woordvoerder Spicer van het Witte Huis legde de verantwoordelijkheid helemaal bij president Obama. "Dit soort acties zijn een gevolg van de zwakheid en besluiteloosheid van de vorige regering."

Spicer wees erop dat Obama in 2012 zei dat hij een rode streep trok bij het gebruik van chemische wapens bij de oorlog in Syrië. "Maar vervolgens deed hij niets", zei de woordvoerder van Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl