Sonja Bierenbroodspot

Er zal maar iemand met z’n boot tegenaan knallen midden in de nacht. Dan heb je grote problemen.

Sonja Bierenbroodspot (sleepdienst Groenen)

Inwoners van Leiden maken zich zorgen over een zogenoemde botensnijder. De afgelopen weken zijn de kabels en touwen van verschillende dekschuiten, woonarken en terrasboten doorgesneden. De boten komen zo los van de kade en raken daardoor op drift.

"Wij hebben geen idee waarom iemand dit doet. Het kan ook gewoon een lolbroek zijn", vertelt de eigenaar van een koffiebranderij aan Omroep West. Hij heeft een terrasboot die vannacht is losgesneden.

De dader slaat vooral 's nachts toe en is actief in het centrum van de stad bij de Nieuwe Rijn. Van sleepdienst Groenen zijn tot nu toe tien boten losgesneden. "Als die boten op drift gaan en ze komen op plekken waar ze niet horen, dan zijn eigenaren niet blij", zegt Sonja Bierenbroodspot van de sleepdienst.

'Geen verlichting'

"En als die dingen ’s nachts op drift gaan is het gevaarlijk. Er zit geen verlichting op. Er zal maar iemand met z’n boot tegenaan knallen midden in de nacht. Dan heb je grote problemen." 

Verschillende ondernemers hebben al maatregelen getroffen; ze zetten boten onder meer vast met stalen kabels. Een aantal mensen heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak en hoopt met camerabeelden achter de dader te komen. 

STER reclame