Egyptische ministerie van Oudheden | EPA
NOS NieuwsAangepast

Nieuw ontdekte piramide is koningsgraf

In Egypte is een nieuwe piramide ontdekt. Egyptoloog Huub Pragt zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de ontdekking bijzonder is. "Het gaat hier om een koningsgraf en dat is niet alledaags." Het bouwwerk werd ontdekt in Dashur, een archeologisch gebied waar meerdere piramides zijn gevonden.

Dat het om een graf van een farao gaat, is te zien aan de structuur en indeling van het gebouw. Om welke koning het gaat is nog niet duidelijk.

Hiërogliefen 

Omdat het bouwwerk uit de 13de dynastie stamt, circa 3700 jaar geleden, is het interessant om erachter te komen wie er in de tombe ligt, vertelt Pragt. Omdat farao's elkaar in die tijd snel afwisselden, zitten er gaten in de lijst met koningen. "Het zou dus kunnen gaan om een onbekende farao. Het is voor de wetenschap heel interessant om wellicht weer een farao-naam te kunnen toevoegen aan de koningenlijst."

Pragt heeft goede hoop erachter te komen voor wie de piramide is gebouwd omdat er een stuk steen is gevonden met hiërogliefen. "Ik heb daarvan een vale foto gezien, maar het is voor mij niet helemaal duidelijk wat daar staat."

Piramide voor de fijnproever

Bezoekers zullen nog even geduld moeten hebben voordat ze de piramide kunnen bewonderen, en als het zover is moet je je er niet te veel bij voorstellen, zegt Pragt. "Je moet niet denken dat je zo’n kristalvormig bouwwerk te zien krijgt. Wat je nu ziet, zijn alleen de contouren die net onder het zand vandaan zijn gehaald. Voor de fijnproever is het interessant om te bezoeken. Voor de gewone toerist is dat waarschijnlijk niet het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl