NOS NieuwsAangepast

Israël bezorgd over situatie Egypte

Het is rustig bij de Egyptische ambassade in Tel Aviv. Normaalgesproken is het dringen voor de poort voor een toeristenvisum naar Egypte. Maar nu niet. Niemand wil naar Egypte. In Israël maakt men zich grote zorgen over wat er in hun buurland gebeurt. Er wordt gevreesd voor een nieuwe vijandige moslimstaat.

Volgens voormalig Israëlisch ambassadeur in Egypte Eli Shaked kunnen extremistische moslims "makkelijk het heft in handen nemen". Efraim Halevi, voormalig hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, denkt dat het allemaal wel meevalt.

'Vijandig tegenover het Westen'

"Het kan invloed op ons hebben, want we delen een grens", zegt Shaked. "Het is niet zeker wat daar zal gebeuren, vooral met de extremistische moslims. Als we aan die kant ook een extremistische moslimstaat krijgen, is dat niet goed."

Volgens Shaked komt in het ergste geval de Moslimbroederschap aan de macht. "Dan krijgen we nog een fundamentalistische, extremistische staat. Fanatiek, vijandig tegenover het Westen en vijandig tegenover Israël en vrede."

'Angst geen goed beleid'

Halevi ziet de toekomst minder somber in: "Ik weet niet wat voor regime het wordt, maar het wordt niet per definitie extreem. Dat hoeft helemaal niet. Ik geloof ook niet dat de meeste Egyptenaren extreme mensen zijn."

"Men zegt dat de Moslimbroederschap aan de macht komt. Dat weet ik niet. Ik denk zelfs dat het niet gebeurt. Als er maar geen oorlog komt. De huidige machthebbers zijn wat gematigder", zegt Halevi.

Volgens Halevi is de Israëlische regering het aan de burgers van Israël verplicht duidelijk te zijn over hoe ze over de situatie denkt. "En angst is geen goed beleid", besluit Halevi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl