Eerder protesteerden burgemeesters uit Duitse en Nederlandse grensgemeenten tegen de plannen ANP

Vier buurlanden van Duitsland willen samen kijken of ze iets kunnen doen tegen de Duitse tolplannen. De verkeersministers van Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en België willen daar binnenkort overleg over voeren. 

Dat overleg moet 7 juni worden gehouden, heeft de Luxemburgse premier Xavier Bettel aan het Duitse persbureau DPA laten weten. Een dag later is in Luxemburg een vergadering van de Raad van Europa over transport.  

Europese Hof van Justitie

Vorige week keurde de Duitse Bondsraad de plannen van de Duitse minister van Verkeer Dobrindt goed. Dat was de laatste hindernis in de Duitse politiek die genomen moest worden. De Bondsdag had eerder al ingestemd. 

De Oostenrijkse minister van Verkeer heeft al aangekondigd dat hij naar het Europese Hof van Justitie stapt om de plannen alsnog te dwarsbomen. De Nederlandse minister Schultz liet weten dat ook te overwegen, maar daar is nog geen besluit over genomen.    

In de plannen van Dobrindt gaan automobilisten vanaf 2019 betalen. Voor die tijd wordt een technisch systeem ontwikkeld om het geld te innen. Voor buitenlanders komen verschillende tarieven, afhankelijk van hoelang ze in Duitsland willen rijden. 

Duitse automobilisten betalen minder als ze in een schone auto rijden. Zij krijgen een hogere compensatie via een belastingverlaging.  

STER reclame