De Russische minister Veronika Skvortsova bezoekt de slachtoffers in het ziekenhuis TASS

Het dodental als gevolg van de aanslag in Sint-Petersburg is opgelopen naar veertien. Er liggen nog 49 gewonden in het ziekenhuis.

Volgens de Russische minister van Gezondheid zijn elf mensen overleden op de plek van de aanslag. Een slachtoffer overleed in de ambulance op weg naar het ziekenhuis en in het ziekenhuis zelf zijn nog eens twee mensen overleden.

Kirgizische dader

Gistermiddag ging een bom af in een rijdende metro in het centrum van Sint-Petersburg. Een tweede bom, die in een metrostation is gevonden, is onschadelijk gemaakt. 

Wie er verantwoordelijk is voor de aanslag, is nog onduidelijk. Volgens de geheime dienst in Kirgizië ging het om een zelfmoordaanslag. De dader zou een 22-jarige Kirgies zijn met de Russische nationaliteit, genaamd Akbarzhon Jalilov. 

Moslims

Kirgizië is een Centraal Aziatisch land waar veel moslims wonen. De dader wordt ook in verband gebracht met radicale islamisten.

Volgens correspondent David-Jan Godfroid wordt Islamitische Staat steeds actiever in Centraal Azië. Het is niet duidelijk of de dader ook handelde in opdracht van IS, maar de terreurbeweging heeft al vaker gedreigd met aanslagen in Rusland, nu de Russen zich actiever bemoeien met de strijd in Syrië.

Metro Sint-Petersburg weer open

President Poetin vindt dat de onderste steen boven moet komen. Hij zegt dat de veiligheidsdiensten er alles aan doen om deze zaak op te lossen.

Mensen die schuldig zijn aan de aanslag, of betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen ervan, zullen hard worden gestraft, zegt Poetin.

Metro rijdt weer

Het metrostation Sennaja Plosjtsjad, waar de aanslag bij plaatsvond, is weer geopend en de metro's in Sint-Petersburg rijden weer volgens het boekje. Het station was sinds de bomaanslag gesloten voor politieonderzoek en bergingswerkzaamheden.

Er zijn, nu de metro weer rijdt, wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo worden alle reizigers gecontroleerd voor ze de metro in mogen. Ook lopen er meer politiemensen rond op de stations. 

In andere steden in Rusland zijn er ook uitgebreide veiligheidscontroles in het openbaar vervoer.

STER reclame