Luchthavens moeten passagiers in de gaten houden
NOS NieuwsAangepast

Bonden willen zwarte lijst zich misdragende vliegtuigpassagiers

Er moet een Europese zwarte lijst komen van passagiers die zich ernstig misdragen in het vliegtuig. De pilotenvakbond VNV en FNV Cabine pleiten daarvoor in een uitzending van Brandpunt vanavond.

De bonden doen dit naar aanleiding van cijfers over incidenten met reizigers van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Zo waren er vorig jaar 985 meldingen van wangedrag van passagiers; een toename van 265 vergeleken met het jaar ervoor.

Vorig jaar waren er veertien incidenten die invloed hadden op de vlucht. In drie gevallen keerde het toestel na opstijgen om of week uit naar een andere luchthaven.

Eigen zwarte lijst

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) sluit zich bij de bonden aan. Volgens de vereniging heeft elke maatschappij wel een eigen zwarte lijst, maar kunnen passagiers die zich hebben misdragen de volgende dag gewoon weer met een andere maatschappij mee.

De gegevens mogen om privacyredenen niet worden uitgewisseld. De VNV vindt dat de veiligheid van passagiers en cabinepersoneel voorrang moet krijgen. "Een vliegtuig is maar een kleine ruimte. Je kunt niet met een grote boog om een incident heenlopen", zegt Joost van Doesburg van de VNV.

Te dronken om de gate te vinden

Volgens de VNV spelen ook de vliegtuigvelden een belangrijke rol. "De luchthavens verdienen veel geld aan de verkoop van alcohol. Passagiers zijn soms zo dronken dat ze de gate niet eens weten te vinden en dan worden ze geholpen door het personeel", zegt Van Doesburg.

De VNV wil dat luchthavens passagiers beter in de gaten houden. Op het moment dat ze teveel hebben gedronken moet de luchtvaartmaatschappij worden gewaarschuwd zodat ze de passagier kunnen weigeren.

Schiphol zegt dat er op dit moment al geen alcohol wordt geschonken aan reizigers die dronken zijn. De luchthaven gaat kijken of er nog extra maatregelen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl