Hero Brinkman (Ondernemerpartij)
NOS NieuwsAangepast

Hero Brinkman langer vast voor schenden ambtsgeheim

Politieman en oud-Kamerlid Hero Brinkman blijft in ieder geval nog drie dagen vastzitten. Zijn advocaat heeft dat gezegd. Brinkman wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim. Hij werd vanochtend opgepakt en is inmiddels verhoord. 

Brinkman is woedend over de arrestatie. Hij vindt dat hij slachtoffer is geworden van een "karaktermoord", zo laat zijn raadsman Richard van der Weide weten. 

Huiszoeking

Bij het voormalige Kamerlid thuis is vanochtend huiszoeking gedaan. Zijn advocaat vermoedt dat het onderzoek zich richt op de vraag of Brinkman vorig jaar vertrouwelijke informatie heeft gelekt naar De Telegraaf. De informatie zou zijn gegaan over een moskee in Amsterdam-Noord. 

De politie wil over de aanleiding voor het onderzoek geen mededelingen doen. 

Moskee

De Telegraaf publiceerde in november een artikel over twee bestuursleden van de Arrayan-moskee in Amsterdam-Noord die in de gaten zouden worden gehouden omdat ze radicaliseerden.

Diezelfde avond zat Brinkman (52) bij het televisieprogramma Pauw om te praten over het artikel. Zijn werkgever, de politie, zou hem hebben gewaarschuwd dat niet te doen. 

Plichtsverzuim

Brinkman was tot en met 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV en ging daarna zelfstandig verder. Na zijn Kamerlidmaatschap keerde hij in 2013 terug als inspecteur bij de politie in Amsterdam. Afgelopen zomer kreeg hij voorwaardelijk ontslag wegens plichtsverzuim. Brinkman zou een onschuldige vrouw hebben gedwongen een mishandeling te bekennen. 

Brinkman deed bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorige maand opnieuw een gooi naar een Kamerzetel, dit keer met zijn Ondernemerspartij. De poging mislukte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl