1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

Protest in Suriname tegen regering Bouterse

In Paramaribo hebben zo'n 1500 mensen geprotesteerd tegen de regering Bouterse. Het is voor het eerst dat er zoveel Surinamers de straat zijn opgegaan voor een demonstratie tegen president Bouterse die niet door de vakbonden is georganiseerd.

Het initiatief voor de manifestatie kwam van de protestgroep 'Wij zijn moe' en de studente Maisha Neus. Zij plaatste vorige week een oproep op Facebook.

De menigte protesteerde tegen de erbarmelijke economische situatie in Suriname en tegen de benzineprijsverhoging die vorige week werd doorgevoerd.

Harde toon

Ook de organisatie van kleine ondernemers had zich bij de demonstranten aangesloten. Er zijn bedrijven die het personeel gelegenheid gaven om naar de demonstratie te gaan. Volgens correspondent Harmen Boerboom was de toon ongekend hard.

Al ruim een jaar geleden deed 'Wij zijn moe' een poging om een mensenmassa tegen de regering op straat te krijgen, maar dat mislukte. Volgens de leider van de groep, Curtis Hofwijks, is de tijd nu wel rijp voor een massaal protest.

Vakbonden niet

Hoewel diverse vakbonden met de regering in de clinch liggen, hebben zij hun leden nog niet opgeroepen de straat op te gaan. Ook andere oppositiepartijen dan de VHP hebben zich niet aangesloten bij de protesten.

Hofwijks betreurt dat. Hij verwijst naar de massale demonstraties van de afgelopen weken in buurland Frans-Guyana, die gesteund worden door vrijwel alle maatschappelijke organisaties. "Het is jammer dat we hier nog niet zo ver zijn. Maar dat is een kwestie van tijd", aldus de actieleider.

Morgen gaan er opnieuw mensen de straat op. De organisatie heeft de vakbonden en andere oppositiepartijen opgeroepen zich dan wel aan te sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl