Directeur Mommaas van het PBL ANP

Het nieuwe kabinet moet echt iets gaan doen aan de klimaatverandering. Met die boodschap kwam directeur Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving voor de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet.

Mommaas was uitgenodigd door informateur Schippers om de onderhandelaars bij te praten over de recente ontwikkelingen op het gebied van onder meer het klimaat. Na afloop zei hij te hopen dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks dat thema urgentie zullen geven.

"Ik hoop dat het boven op de stapel komt te liggen, omdat er de komende jaren echt iets moet gebeuren. We kunnen de agenda niet blijven doorschuiven."

Adaptief beleid

Nederland is gebonden aan het klimaatakkoord van Parijs. Om de wereldwijde temperatuurstijging in 2050 onder de 2 graden Celsius te houden, moet de CO2-uitstoot 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990. In 2030 moet de reductie tussen 43 en 49 procent liggen.

Dat is een hele opgave en het is volgens Mommaas ingewikkelde problematiek. Hij adviseert de politiek 'adaptief' beleid te voeren. Dat wil zeggen: snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden, zoals nieuwe technologische ontwikkelingen.

Om de doelen van Parijs te halen, heeft Nederland niet genoeg aan de maatregelen uit het energieakkoord, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat akkoord loopt tot 2023 en zal een vervolg moeten krijgen.

Mommaas zei dat hij een prettig gesprek had gehad met de partijen. "Het is een mooie combinatie en een unieke kans om het akkoord verder te trekken."

STER reclame