Politieagenten tijdens een training ANP
NOS Nieuws Binnenland

Slachtoffer vanaf nu beter geïnformeerd

Slachtoffers van misdrijven worden sinds vandaag beter geïnformeerd. De politie reikt bij iedere aangifte een folder uit, waarin staat welke rechten slachtoffers en nabestaanden hebben.

Afgelopen weekend ging een nieuwe wet in, die slachtoffers in Nederland meer rechten geeft.

Zo zijn de politie en het Openbaar Ministerie vanaf nu verplicht om slachtoffers op de hoogte te houden van het verloop van de strafzaak. Ook mogen betrokkenen de stukken inzien, hebben ze recht op een tolk tijdens het proces en kunnen ze een vergoeding krijgen als ze moeten getuigen.

Verlof

Verder is nu wettelijk geregeld dat slachtoffers worden geïnformeerd als een verdachte vrijkomt of met verlof gaat. In het verleden ging dat nogal eens mis.

Slachtoffers kunnen ook in aanmerking komen voor bijzondere beschermingsmaatregelen, zoals een alarmknop als wordt gevreesd dat de verdachte represailles gaat nemen.

De nieuwe wet is er gekomen vanwege Europese regelgeving. Doel is alle slachtoffers in Europa dezelfde rechten te geven. Slachtofferhulp Nederland reageert tevreden. "Nu slachtofferrechten in de wet zijn vastgelegd, moeten ze ook echt worden nageleefd", aldus een woordvoerder.

De positie van slachtoffers is de afgelopen jaren al versterkt. Zo is het spreekrecht uitgebreid en mogen ze zich inmiddels ook uitspreken over de hoogte van de straf.

STER reclame