EPA
NOS NieuwsAangepast

Trump: desnoods treedt VS in z'n eentje op tegen Noord-Korea

Als China niet meedoet, maakt de VS in zijn eentje korte metten met het nucleaire programma van Noord-Korea, zegt president Trump in een vraaggesprek met de Financial Times. Trump daagt met deze uitspraak China uit, drie dagen voor zijn eerste ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. 

De twee spreken elkaar donderdag op Trumps buitenhuis in Florida, en de nucleaire dreiging van Noord-Korea staat hoog op de agenda. 

Invloed

"China heeft een grote invloed op Noord-Korea. De Chinezen kunnen besluiten ons te helpen met Noord-Korea, of ze doen het niet. Als Peking wél meedoet is dat goed voor China. Zo niet dan is het voor iedereen nadelig", zegt Trump. 

Hij benadrukt dat de VS "volledig" in staat is Noord-Korea aan te pakken zonder de hulp van China, maar gaat niet in op de vraag van de interviewer hoe hij dat wil doen. Onlangs opperde minister van Buitenlandse Zaken Tillerson tijdens een bezoek aan Zuid-Korea de mogelijkheid van een eenzijdig militaire actie tegen Noord-Korea, als andere maatregelen niets zouden opleveren. 

Raketproeven

Noord-Korea heeft met een recente reeks raketproeven de woede van Trump gewekt. De vrees bestaat dat het stalinistische land uiteindelijk in staat is kernraketten te ontwikkelen die Amerikaans grondgebied kunnen bereiken. 

Trump zet China onder zware druk om het Noord-Koreaanse regime op andere gedachten te brengen. Maar Peking zegt slechts beperkt invloed te kunnen uitoefenen op Pyongyang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl