Marco Luijtens van Plieger Wielersport zet een fiets van 11.000 euro in elkaar. Merel Stikkelorum/ NOS
NOS Nieuws Economie

Minder fietsen verkocht, maar wel duurdere

Consumenten geven vaker meer geld uit aan een nieuwe fiets. Dat komt vooral doordat er meer e-bikes worden verkocht, ook door een groeiende groep ouderen. Verder geven mensen meer geld uit aan racefietsen en mountainbikes. Daardoor kwam de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe fiets vorig jaar voor het eerst uit boven de 1000 euro.

Voor het vierde jaar op rij is er bovendien een recordomzet geboekt, blijkt uit de cijfers van de RAI Vereniging en de Bovag. De omzet steeg met ruim 4 procent tot 937 miljoen euro. Het aantal verkochte fietsen daalde wel, met zo'n 5 procent.

Afschaffing

Brancheorganisatie RAI schrijft die daling vooral toe aan de afschaffing van de fiscaal gunstige bedrijfsfietsregeling. "Dat was een regeling waardoor vooral fietsen van 600 tot 900 euro werden gekocht", zegt Wouter Jager, RAI-voorzitter van de sectie Fietsen. "En in die prijscategorie vielen veel fietsen die gebruikt werden voor het woon-werkverkeer."

De hogere omzet is vooral te danken aan de populaire e-bike. De elektrische fiets was goed voor ruim de helft van de totale omzet (534 miljoen euro). Daarnaast is er een groeiende groep consumenten  die bereid is om veel geld uit te geven aan een racefiets. "Als ik kijk naar racefietsen van 5000 tot 10.000 euro zie ik al een aantal jaren een verdubbeling van de omzet", zegt Jelle Meijer van een fietsenwinkel in Moordrecht.

Elektronisch schakelen

"Consumenten willen steeds meer gemak en comfort. Fietsen met elektronisch schakelen, speciale frames, ingebouwde powermeters (om te zien hoeveel vermogen je trapt). Er is veel meer keus in de accessoires. En de groep gezonde ouderen die wat te besteden hebben, groeit."

STER reclame