ANP

Zeker tien gemeenten proberen homo-ontmoetingsplaatsen te ontmantelen. Dat schrijft de Volkskrant

De gemeenten willen intimiteiten in het openbaar tegengaan door hekken te plaatsen, groen te kappen, parkeerplaatsen te sluiten of boetes uit te delen aan naaktlopers. 

Gemeenten worstelen volgens de Volkskrant met homo-ontmoetingsplekken, omdat seks in de buitenlucht niet verboden is zolang het maar niet in het zicht van de openbare ruimte plaatsvindt. Bij overlast treden gemeenten nu soms op zonder dat er een juridische grond voor is.

Taboe

Kenniscentrum Movisie adviseert gemeenten om zich te richten op de bestrijding van overlast in plaats van hard op te treden tegen de ontmoetingsplaatsen. Dat zouden ze kunnen doen door bosjes te laten groeien om de plaatsen beter af te schermen en door prullenbakken te plaatsen.

Programmaleider lhbt-beleid Van Hoof van het kenniscentrum zegt tegen de krant dat de ontmoetingsplaatsen voorzien in een behoefte die voortkomt uit een taboe op homoseksualiteit. Een deel van de bezoekers zijn volgens haar mannen die niet uitkomen voor hun geaardheid en samenleven met een vrouw. "Door die plekken te sluiten neem je hun behoefte niet weg."

Op de site van de stichting Platform Keelbos, een organisatie die opkomt voor bezoekers van de ontmoetingsplekken, worden 271 locaties genoemd. Of die nog allemaal in gebruik zijn, is niet bekend. 

STER reclame