Vučić brengt zijn stem uit
NOS NieuwsAangepast

'Servische Poetin' Vucic wint met overmacht Servische presidentsverkiezingen

De Servische presidentsverkiezingen zijn al in de eerste ronde gewonnen door premier Aleksandar Vučić. Hij kreeg volgens exitpolls 58 procent van de stemmen, waardoor een tweede ronde niet nodig is.

Tweede werd de oppositiekandidaat en mensenrechtenactivist Saša Janković met 14 procent van de stemmen.

Het presidentschap is nu nog een ceremoniële functie, maar verwacht wordt dat Vučić dat gaat veranderen. Hij is al een aantal jaren de sterke man in de Servische politiek. Behalve premier is hij ook de leider van de Servische Progressieve Partij. Vroeger nam hij extreem-nationalistische standpunten in, maar tegenwoordig is hij gematigder.

Poetin

Critici beschuldigen hem ervan zich te ontwikkelen tot een autoritaire leider naar het voorbeeld van de Russische president Poetin. Hij zou onder meer de media muilkorven.

Vučić onderhoudt warme banden met Poetin en de traditionele bondgenoot Rusland, maar streeft ook naar het EU-lidmaatschap en schaarde zich in de vluchtelingencrisis aan de zijde van bondskanselier Merkel. In het conflict met Kosovo neemt hij een relatief gematigd standpunt in, om de EU niet van zich te vervreemden.

Kort voor de verkiezingen bezocht hij Poetin nog. De Russische president beloofde onder meer tanks, gevechtsvliegen en pantservoertuigen te leveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl