Auto met oogweefsel kantelt op A12

Aangepast
AS Media

Een ongeluk heeft op de A12 vanmiddag vertraging veroorzaakt. Bij Bodegraven was een wagen van de organisatie WCN gekanteld; de inzittenden hebben het er "wonderbaarlijk goed" vanaf gebracht, zoals een medewerker van de organisatie het formuleert.

WCN neemt weefsel uit voor transplantaties. Op de kisten waarin het weefsel wordt vervoerd, staan aanduidingen dat de inhoud een gevaar kan vormen. De opgeroepen hulpdiensten waren bang dat er gevaarlijke stoffen aan boord waren, daarom nam de politie het zekere voor het onzekere en zette enkele rijstroken af. 

Weefsel en bloed

Na bemoeienis van een adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer werd het busje geborgen. Er werd oogweefsel in vervoerd, bedoeld voor transplantatie, en bloed van de donor. Dat wordt gebruikt om te testen of de donor overdraagbare ziektes had, meldt WCN.

Door het ongeluk kon het verkeer enige tijd van maar één rijstrook gebruikmaken, wat tot files leidde. Na enkele uren werd de hele weg weer vrijgegeven. Het oogweefsel en het bloed zijn door de politie verder vervoerd naar de oogbank in Rotterdam en daar in goede staat gearriveerd.