Lasse Schöne schoot al in de eerste minuut raak

Ajax overrompelt Feyenoord en is terug in titelrace

Ajax heeft de spanning in de strijd om de landstitel weer helemaal teruggebracht. De ploeg van trainer Peter Bosz was in Amsterdam oppermachtig tegen Feyenoord, al won het slechts met 2-1.

De Amsterdammers staan met nog zes duels te gaan op drie punten van de koploper uit Rotterdam, die ook een beter doelsaldo heeft.

Stand eredivisie

Feyenoord 28-69 (69-19)
Ajax 28-66 (58-18)
PSV 28-64 (54-18)

Ajax, met Matthijs de Ligt op de bank en David Neres en Justin Kluivert in de basis voor de geblesseerden Kasper Dolberg en Amin Younes, opende furieus en al in de eerste minuut poeierde Lasse Schöne raak uit een vrije trap.

Feyenoord afgetroefd

Feyenoord werd op alle fronten afgetroefd en tot overmaat van ramp viel topscorer Nicolai Jørgensen na tien minuten uit met een hamstringblessure. Ajax was feller, verstoorde constant de opbouw van Feyenoord en nam geregeld het doel van Brad Jones onder vuur.

Kort nadat Bertrand Traoré een grote kans had gemist, werd het toch 2-0. Hakim Ziyech zette prachtig strak voor en Neres rondde koelbloedig af.

• ANP
    David Neres wordt bejubeld na de 2-
  • ANP
    Spelers van Ajax vieren feest
    Groot feest in de Arena als Ajax op 1-0 kom
    Nicolai Jørgensen moet zich al na elf minuten laten vervangen door Michiel Kramer
    Tonny Vilhena is geschorst, maar wel aanwezig in de Arena

Bij Feyenoord liepen de frustraties af en toe hoog op. Zo schoot Steven Berghuis een bal keihard het publiek in. Dat leverde hem een gele kaart en een hoofdwond op, nadat hij geraakt was door een voorwerp uit het publiek.

Ajax verzuimt aan doelsaldo te werken

Ajax was ook na rust heer en meester, al deed de thuisploeg het aanvankelijk iets rustiger aan. Na twintig minuten gaven de Amsterdammers weer flink gas en direct was het alle hens aan dek voor Feyenoord. Uitblinker Traoré, invaller Abdelhak Nouri, Schöne en Davinson Sánchez verzuimden echter te scoren.

Feyenoord probeerde af en toe wel iets terug te doen, maar het ontbrak de ploeg aan rust en creativiteit. De bezoekers waren de bal steeds snel weer kwijt, kregen nagenoeg geen kansen, maar zagen Michiel Kramer vlak voor tijd toch nog 2-1 maken.

En dat laatste was dan ook het enige minpuntje voor Ajax. Omdat er slechts met 2-1 werd gewonnen, is het doelsaldo van Feyenoord nog aanmerkelijk beter: +50 om +40.