Jevtoesjenko vorig jaar op een festival in Peru EPA

De Russische dichter Jevgeni Jevtoesjenko is op 84-jarige leeftijd overleden. Met zijn politiek en maatschappelijk betrokken poëzie gold hij als een van de grootste naoorlogse dichters in de Sovjetunie.

Jevtoesjenko werd in de jaren na de dood van Sovjet-leider Stalin een belangrijke stem van de jonge generatie. Hij sprak zich uit tegen de voormalige dictator en verwierf met zijn gedichten ook bekendheid in het buitenland.

Een van zijn bekendste gedichten, Babi Jar, gaat over het bloedbad dat de nazi's in 1941 aanrichtten in Kiev. In korte tijd werden tienduizenden Joden in een ravijn bij de stad vermoord. In zijn gedicht waarschuwde Jevtoesjenko tegelijkertijd voor antisemitische sentimenten in de Sovjetunie.

Verenigde Staten

Op het hoogtepunt van zijn roem las Jevtoesjenko zijn gedichten voor in volle stadions. Zo kwamen 200.000 mensen in 1991 naar hem luisteren toen hij poëzie voordroeg in de nasleep van de mislukte staatsgreep tegen president Gorbatsjov.

De laatste 25 jaar van zijn leven woonde Jevtoesjenko in de Verenigde Staten, waar hij lesgaf aan de universiteit van Tulsa. Hij stierf in een ziekenhuis, waar hij was opgenomen met hartklachten.

Het Kremlin heeft verslagen gereageerd op de dood van Jevtoesjenko. "Hij was een groot dichter", zegt een woordvoerder van president Poetin. "Zijn erfgoed is een belangrijk deel van de Russische cultuur."

STER reclame