1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Bekritiseerde Terpstra zette televisie uit en las geen kranten

Terpstra: 'Lekker in Noord-Holland gaan trainen'

"Eigenlijk wel gewoon top." Dat is het antwoord van Niki Terpstra op de vraag hoe het met zijn vorm staat in de aanloop naar De Ronde van Vlaanderen. "De benen voelen gewoon goed aan." 

Het was een roerige week voor Niki Terpstra. De renner van QuickStep kreeg het nodige over zich heen na zijn optreden in Gent-Wevelgem. Hij en wereldkampioen Peter Sagan keken naar elkaar, terwijl Greg van Avermaet en Jens Keukeleire wegreden en de beslissende jump maakten. "Het was geen slimme actie, maar dat kan soms gebeuren. We houden allemaal onze benen stil. Alleen ik word erop afgerekend."

Afsluiten voor kritiek

De lading kritiek die hij over zich heen kreeg, deed wel wat met Terpstra. "Ja... Omdat ik heel erg werd aangevallen en dat is nooit leuk." De kritiek zwol aan, op de Belgische tv, de kranten en ook op sociale media. De strekking: dom, onsportief en een linkebal. "Ik heb me daar voor afgesloten. Sociale media uit, geen kranten gelezen en geen Belgische tv gekeken."

Alles om zich niet af te laten leiden voor een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Terpstra's beste notering in de Ronde is een tweede plek in 2015, achter medevluchter Alexander Kristoff. 

Ronde van Vlaanderen 2015: Kristoff sprint naar zege

De ploeg van Terpstra heeft een bataljon aan kanshebbers. Philippe Gilbert, Tom Boonen, Zdenek Stybar, Yves Lampaert én Terpstra zelf. "Philippe doet het goed hè? Heel goed zelfs." 

Maar of Terpstra de kopman is, blijft nog een vraagteken. "Dat horen we wel bij de tactische besprekingen. De laatste koersen zijn we vrij open ingegaan. Vroeg aangaan en dan zien we wel voor wie dat het beste uitpakt. Ik denk dat we zo ook nu de koers ingaan. Soms is de vroege aanval de goede en soms niet."

Van Avermaet en Sagan

Ondanks de vele kanshebbers die Terpstra in zijn ploeg heeft, wordt het opboksen tegen twee grootmachten die dit jaar in vrijwel elke finale in beeld fietsten: Greg Van Avermaet en Peter Sagan. "Zij zijn wel de favorieten ja. Van Avermaet is echt de topfavoriet." 

Terpstra is in ieder geval niet op de koffie geweest bij de wereldkampioen om de boel na afgelopen week weer te lijmen. "Ik? Nee. Absoluut niet. Dat kan een rol spelen in de finale. Ik weet niet hoe hij reageert als we samen van voren zitten. Dat is nou eenmaal zo."

NOS
Profiel Ronde van Vlaanderen 2017

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl