Ramon Mangold
NOS NieuwsAangepast

Van den Hout nieuwe bisschop Groningen-Leeuwarden

De Brabantse priester Ron van den Hout is benoemd tot de nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij volgt Gerard de Korte op, die een jaar geleden bisschop van Den Bosch werd.

Van den Hout (52) was sinds 2012 als vicaris-generaal de tweede man van het bisdom Den Bosch. Sinds vorig jaar was hij daar dus de rechterhand van de man die hij nu opvolgt.

Volgens het Nederlands Dagblad staat hij bekend als een harde werker. Naast vicaris-generaal was hij ook docent Bijbelwetenschappen aan drie priesterseminaries en waarnemend pastoor in de Bommelerwaard.

Het Nederlands Dagblad schrijft dat de benoeming nogal wat voeten in de aarde had. Drie kandidaten die door het bisdom waren genoemd, zouden zijn afgewezen door de bisschoppenconferentie. Dat zou te maken hebben met tegenstellingen tussen kardinaal Eijk en bisschop De Korte. De pauselijke nuntius (de vertegenwoordiger van de paus in Nederland) zou daarop met Van den Hout zijn gekomen als compromiskandidaat.

Intelligent maar discreet

Mensen die de priester goed kennen beschrijven hem volgens de krant als 'intelligent maar discreet; iemand die het liefst op de achtergrond functioneert'.

De nieuwe bisschop van Groningen-Leeuwarden studeerde aan het Sint-Janscentrum in Den Bosch en werd in 1993 tot priester gewijd. Later studeerde hij in Rome en schreef hij een proefschrift over het bijbelboek Zacharia aan de Universiteit van Nijmegen.

Ron van den Hout wordt op zaterdag 3 juni tot bisschop gewijd in de Sint Jozefkathedraal in Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl