EPA
NOS NieuwsAangepast

Weer extreem droog in India, boeren plegen zelfmoord uit wanhoop

Voor het vierde jaar op rij heeft India te kampen met extreme droogte en dit jaar is er zelfs al een hittegolf in de lente. "Het is ongelooflijk heet hier", vertelt correspondent Joeri Boom in India. "Iedereen maakt zich zorgen, maar niemand kan iets doen."

Afgelopen week werden overal hitterecords verbroken. Ook vielen er vijf doden door oververhitting in Maharashtra in Midden-India.

Zelfmoord uit wanhoop

De problemen begonnen dit jaar al in januari in het zuiden van het land. "In Tamil Nadu werd alarm geslagen toen er in een maand tijd honderd boeren stierven. Niet alleen door de hitte, sommigen pleegden zelfmoord uit wanhoop", vertelt Boom.

Er wordt weinig gedaan om de droogte te bestrijden, gaat hij verder. "Op dit moment zijn er alleen noodmaatregelen in het zuiden, daar is water op rantsoen." Als de overheid al wat doet gaat het om tijdelijke ingrepen. "De problemen komen elk jaar terug, maar de overheid neemt geen structurele maatregelen."

De klimaatverandering heeft minder invloed op de droogte dan je zou verwachten. De mens heeft meer invloed.

Joeri Boom

Terwijl regenwater op grote schaal zou kunnen worden opgeslagen, of rivieren omgelegd, zegt Boom. "Maar zolang de politieke leiders niet de noodzaak voelen om maatregelen toe te passen, wordt er ook niet op die manier naar omgekeken."

De droogte wordt veroorzaakt door klimaatverandering en de mens. "Maar de klimaatverandering heeft minder invloed op de droogte dan je zou verwachten. De regen tijdens de moesson wordt bijvoorbeeld niet minder, terwijl dat wel gedacht wordt. Wel blijft de gemiddelde temperatuur maar stijgen."

De mens heeft een grotere invloed, legt Boom uit. "Er wordt gewoon veel meer water gebruikt dan jaren geleden."

  • EPA
    Inwoners van India halen water uit een tank
  • EPA
    Een Indiase man haalt water uit een meertje
  • EPA

In 2016 leefde één op de vier inwoners van India in regio's die geteisterd worden door extreme droogte. Miljoenen mensen hebben geen toegang tot een zuivere waterbron.

Vorig jaar werden nog noodmaatregelen genomen toen een hittegolf 330 miljoen mensen slachtoffer maakte van de droogte. Scholen en ziekenhuizen werden toen gesloten en honderden gezinnen moesten verhuizen uit dorpen naar steden waar wel water beschikbaar was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl