Goed nieuws: verlamde man kan na jaren weer zelf eten en dieren gered

Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Radio 2-dj Gerard Ekdom maakt het eindbedrag van de actiedag bekend ANP

De inzameling voor de slachtoffers van ondervoeding in Somalië en Zuid-Sudan levert veel geld op: zeker 36 miljoen euro. De inzamelingsactie van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood haalde 30 miljoen euro op, en het kabinet maakt nog eens 6 miljoen euro extra vrij. 

Het geld wordt onder meer gebruikt voor voedingsprogramma's in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. 

Lekker weer in maart ANP

Waar worden we ook blij van? Lekker weer. En dat was het deze week! Donderdag werd het officieel de eerste warme dag van het jaar. In De Bilt liep de temperatuur om 13.20 uur op tot 20 graden Celsius en daarmee kon 30 maart de boeken in als de eerste warme dag van 2017.

De eerste warme dag viel vier dagen eerder dan vorig jaar: toen werd het op 3 april voor het eerst 20 graden in De Bilt.

De hele maand was het trouwens lekkerder weer dan vorige jaren. Maart 2017 werd de op een na warmste maand maart sinds 1901. Alleen in maart 1991 was het warmer.

Bill Kochevar Reuters

Een grotendeels verlamde Amerikaan kan dankzij sensoren in zijn hersenen voor het eerst in acht jaar weer zelf een kop, lepel en vork naar zijn mond brengen. Hij is de eerste mens die gebruik maakt van een techniek die denkkracht met tussenkomst van een computer omzet in een beweging van hand en arm.

De 56-jarige Bill Kochevar raakte in 2006 door een fietsongeluk vanaf zijn schouders verlamd. Na lang oefenen kan Kochevar zelf weer een beker koffie en een vork met aardappelpuree naar zijn mond brengen. "Het was verbijsterend", zegt hij. "Ik kon niet geloven dat ik het deed door er alleen maar aan te denken."

Verlamde man kan weer zelf eten en drinken

Beter te laat dan helemaal niet? Een 92-jarige Amerikaan heeft alsnog de oorlogsonderscheiding Purple Heart gekregen voor zijn strijd in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oscar Davis werkte in België in de oorlog als technicus die contacten onderhield via een radio in zijn rugzak. Hij werd geraakt door een grote granaatscherf die zijn ruggengraat beschadigde.

Al kort na de oorlog was hem verteld dat hij een Purple Heart zou krijgen, maar dat er nog wat papieren moesten worden getekend. Dat is nu eindelijk gebeurd. 

Handen in de lucht tijdens het rollatordansen NOS

In woonzorgcentrum Noorderkroon in Den Bosch komen ouderen, en jongeren met een beperking, wekelijks bij elkaar om te rollatordansen. "Meestal dansen er een stuk of twintig, voornamelijk vrouwen, mee. Net als bij het normale dansen zijn mannen in de minderheid", vertelt docent Ashley Lievens (23) tegen NOS op 3.

Volgens Ashley helpt rollatordansen ouderen niet alleen bij hun noodzakelijke beweging. Ze halen er ook veel herinneringen mee op. "Laatst vertelde een oudere dame me hoe ze tijdens de les terugdacht aan vroeger. Toen haar man nog leefde. Hoe ze samen dansten, op hun huwelijk. Het kwam allemaal weer boven. Een mooier compliment kan je mij niet geven." 

Rollatordansen

En meer goed nieuws... 

Een historisch bevrijdingsvliegtuig is teruggevonden: in een schuur. Het vliegtuig speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het op 5 mei 1945 in het nog bezette Amsterdam landde. Arno van der Holst, oud-directeur van Aviodrome, vond het toestel. Dat was bij toeval, vertelde hij. "Ik wist al een tijd dat het vliegtuigje in een schuurtje stond en ben erachteraan gegaan. De eigenaar vertelde me uiteindelijk het hele verhaal van het vliegtuigje. Daar ging mijn hart sneller van kloppen." 

Het bevrijdingsvliegtuig op 5 mei 1945 op de Stadionkade in Amsterdam Collectie J.W. Hofman

En dierennieuws...

Want niet alleen goed nieuws voor een kudde olifanten in Cambodja, ook voor een aantal tijgers in Thailand. 

Een reddingsteam heeft een kudde olifanten na vier dagen gered uit een oude bomkrater. De bedreigde dieren zouden van honger zijn omgekomen als dorpelingen hen niet hadden ontdekt. De elf dieren, inclusief een jong, kwamen vast te zitten toen ze wilden drinken uit de 3 meter diepe bomkrater. De olifanten werden bevrijd door een pad te graven uit de kuil. Na hun redding liepen de dieren terug het bos in. 

Twee hondjes die zijn gered door Humane Society International Humane Society International

In Zuid-Korea werden 46 honden gered die bestemd waren voor consumptie. De dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International redde de puppy's van een boerderij, ten noorden van de hoofdstad Seoul, waar ze geslacht zouden worden voor hun vlees.

De honden kwamen afgelopen week aan in New York, waar een thuis voor ze wordt gezocht.

Tijgerwelpjes

Voor het eerst in vijftien jaar zijn er wilde tijgerwelpjes gezien in Oost-Thailand. De tijgerfamilie is vastgelegd op camera in een nationaal park. De nieuwe aanwinsten geven de onderzoekers hoop voor de toekomst van de bedreigde diersoort. Het gaat om Indochinese tijgers, waarvan er in Thailand en Myanmar naar schatting nog maar zo'n 220 leven.

'Mogelijk kunnen deze jongen de soort redden.'

In India werd een cobra gered van de droogte toen inwoners hem hielpen: ze gaven hem een flesje water. Dat zorgde voor opmerkelijke beelden, want wie heeft nou ooit een slang uit een flesje water zien drinken? 

Slang drinkt uit flesje water in India

Meer opmerkelijke beelden zijn er deze week voor voetballer Cristiano Ronaldo. Bij het vliegveld Aeropuerto Internacional da Madeira werd een bronzen hoofd van de aanvaller van Real Madrid onthuld. De gelijkenis tussen het bronzen beeld en Ronaldo is echter ver te zoeken en dat leverde leuke plaatjes op.