1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Aantal ijssalons in tien jaar tijd verdubbeld

De temperaturen lopen op en daar profiteren ijsmakers van. Maar ook op minder zonnige dagen halen veel Nederlanders een ijsje. Hoewel niet alle zomers even warm waren, is het aantal ijssalons in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld.

In 2007 waren er 438 ijssalons, nu zijn dat er 828, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus. Het afgelopen jaar kwamen er veertig ijssalons bij.

Voorzitter Jacques Vos van het IJscentrum, de branchevereniging van ambachtelijke ijsmakers, zegt dat de promotie van ijssalons beter is dan vijftien jaar geleden. "Steeds meer ijsverkopers zetten bijvoorbeeld het ouderwetse ijskarretje in. Dan kom je onder de mensen en verkoop je meer."

Plantaardig

Elk ijsseizoen kent zijn eigen trends en dit jaar is er veel aandacht voor biologisch ijs en ijs met minder suiker en vet. Ook experimenteert het IJscentrum met plantaardig roomijs. Vos heeft tests gedaan met ijs op basis van haver, soja en rijst. "Het is nog een zoektocht", zegt hij. "Ik ken geen ijssalons die hun eigen plantaardige roomijs maken, maar er zijn al wel salons die soja-ijs maken op basis van poeder."

Niet alleen ambachtelijke ijsmakers storten zich op deze trend. IJsproducent Pepijn Ornstein uit Alkmaar is al een aantal jaar bezig met de productie van veganistisch ijs. Hij levert momenteel aan 600 filialen van Albert Heijn en aan een supermarktketen in Frankrijk. Als het meezit, komt daar binnenkort een Belgische supermarkt bij.

"Melk is voor baby's", verklaart Ornstein. "Wij maken ijs voor grote mensen. Je kunt heerlijk ijs maken zonder melk. Er zijn hele volksstammen die geen melk kunnen verdragen. Wij maken ons ijs van kokosmelk en vers fruit. Dat is iets beter voor onze planeet en het is een uitkomst voor mensen die koemelk-allergie hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl