Een appartement aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam Huysshop Internetmakelaar

Potentiële huizenkopers kunnen vandaag vrijblijvend over zo'n 22.000 drempels stappen tijdens de Open Huizen Dag, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aantal te koop staande woningen dat meedoet, is echter in een jaar tijd fors gedaald.

Vorig voorjaar werd 30 procent van alle te koop staande woningen in het land aangemeld voor de Open Huizen Dag. Dit voorjaar is dat 25 procent. De daling is volgens de makelaars te verklaren door de steeds krapper wordende huizenmarkt. 

"We zijn best tevreden dat nog steeds een kwart van de woningverkopers van deze mogelijkheid gebruikmaakt", zegt een woordvoerder van de NVM. Maar in grote steden als Amsterdam en Utrecht is de deelname minimaal. "Woningen worden daar zo snel verkocht dat er gewoon geen noodzaak is om mee te doen aan de Open Huizen Dag."

Schitterend uitzicht

De gekte waar de makelaars op wijzen, wordt het best geïllustreerd door het Amsterdamse woningaanbod dat op internet staat. Kleine woningen worden voor zeer hoge vraagprijzen aangeboden.

Zo staat een studio-appartement in de grachtengordel te koop, "met schitterend uitzicht over de Prinsengracht en de Amstel". De oppervlakte bedraagt 15 vierkante meter, de vraagprijs is 150.000 euro. Exclusief servicekosten van bijna 120 euro per maand.

In de Jordaan is deze studio van 24 vierkante meter beschikbaar. De woning heeft een separate keuken en een zolderkamer en kan verwarmd worden met een gaskachel (ook een koolmonoxidemelder is aanwezig). De vraagprijs? 189.000 euro. Tel daar servicekosten van 150 euro per maand bij op.

Of deze woning "in het bruisende centrum van Amsterdam", op De Wallen. Het gaat wederom om een studio, ditmaal met een luxe open keuken. De oppervlakte is zo'n 33 vierkante meter. De servicekosten zijn 60 euro per maand, de vraagprijs bedraagt 250.000 euro.

STER reclame