Lila Henriquez, een zus van Mitch (links), en zijn moeder
NOS NieuwsAangepast

Familie Mitch Henriquez krijgt namen van agenten niet

De nabestaanden van Mitch Henriquez, die in juni 2015 een dag na zijn aanhouding in Den Haag overleed, krijgen niet de namen van de agenten die hem arresteerden. De rechter heeft hun eis in een kort geding afgewezen.

De rechtbank die de strafzaak tegen twee agenten behandelt, had al geoordeeld dat die twee politiemensen anoniem blijven. "Via de voorzieningenrechter kan niet een beslissing van een andere rechter worden aangevochten", staat in een toelichting op de uitspraak van vandaag.

Ook de namen van de drie andere agenten die bij de aanhouding van Henriquez betrokken waren, krijgt de familie niet. "Die vordering en het (spoedeisend) belang is door eisers onvoldoende onderbouwd."

De nabestaanden willen een zaak aanspannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun advocaat Korver heeft dat gezegd tegen BNR. Ze vinden dat het onderzoek naar de dood van Henriquez niet goed is gegaan en willen daarom een oordeel van het mensenrechtenhof.

Pistool

De Arubaan Henriquez werd in juni 2015 hardhandig gearresteerd in Den Haag bij een muziekfestival. Dat gebeurde na een ruzie met een groep agenten tegen wie hij voor de grap zou hebben gezegd dat hij een pistool bij zich had. Een dag na zijn arrestatie overleed hij.

De nabestaanden willen dat alle vijf agenten zich voor de rechter moeten verantwoorden, maar het gerechtshof bepaalde gisteren dat daarvoor geen aanleiding is en dat er maar twee agenten worden vervolgd.

Nekklem

In de zaak ging de aandacht lange tijd uit naar de nekklem die bij de aanhouding werd gebruikt. Deze week bleek dat er een rapport van een forensisch arts is waarin staat dat de doodsoorzaak waarschijnlijk niet de nekklem, maar een hartstilstand was. Volgens de arts, die zijn rapport op verzoek van de advocaten van de agenten opstelde, volgde de hartstilstand op hartritmestoornissen. Vanwege het nieuwe rapport is de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak uitgesteld.

De familie had in het kort geding ook gevraagd om de vijf betrokken agenten in elk geval een keer te kunnen zien. De rechter noemt dat een begrijpelijke wens, maar zegt dat hij daar niet over gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl