Annemieke van Put / NOS

Nederland grijpt in om de geplande verkiezingen op Curaçao op 28 april te laten doorgaan. Gouverneur George-Wout krijgt van de Rijksministerraad speciale bevoegdheden om de verkiezingen in goede banen te leiden. Daarmee wordt de interim-regering op het eiland, die tegen de verkiezingen is, op een zijspoor gezet.

George-Wout kan nu overheidsdiensten gaan inschakelen om de verkiezingen goed te laten verlopen. De maatregel moet voorkomen dat de verkiezingen worden uitgesteld door de interim-regering, die vindt dat oud-premier Koeiman ze ten onrechte heeft uitgeschreven.

Afbreuk

Minister Plasterk vindt dat de interim-regering "ernstig afbreuk" doet aan de integriteit van het verkiezingsproces. "Het is van het grootste belang dat de bevolking van Curaçao zich in vrije en eerlijke verkiezingen kan uitspreken over de toekomst van het eiland", zegt Plasterk.

De Rijksministerraad heeft de Raad van State om een spoedadvies gevraagd.

Schotte

Het kabinet-Koeiman viel op 12 februari. Direct daarna werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven, tot ongenoegen van een nieuwe coalitie onder leiding van de voormalige premier Schotte.

In de interim-regering die onlangs werd geïnstalleerd is de MFK, de partij van Schotte, de grootste. Zelf kan hij geen minister-president worden wegens een veroordeling voor ambtelijke corruptie en fraude.

De huidige regering heeft de vraag of de verkiezingen van 28 april legitiem zijn aan het Europese Hof in Straatsburg voorgelegd.

STER reclame