Aardbevingsschade
NOS NieuwsAangepast

Geen compensatie buiten bevingsgebied Groningen

Geen van de schade aan woningen die net buiten het aardbevingsgebied in Groningen liggen, is veroorzaakt door die aardbevingen. Dat is de conclusie van het Centrum Veilig Wonen, dat de aardbevingsschade afhandelt. Het betekent dat deze bewoners niet worden gecompenseerd voor de schade aan hun huizen.

Inspecteurs onderzochten 34.000 schadegevallen bij ruim 1600 panden. Daarbij is iedere ruimte uitgebreid bekeken, binnen en buiten. Niet alleen is er een visuele inspectie gedaan, er is ook andere informatie bij het onderzoek betrokken, zoals omgevingsinformatie.

De bewoners zijn inmiddels geïnformeerd. Voor hen worden inloopavonden georganiseerd om de resultaten toe te lichten.

Op een persconferentie zei Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders dat hij zich kan voorstellen dat de uitkomst van dit onderzoek niet bevredigend is voor de bewoners van het buitengebied, maar dat er met de huidige techniek geen andere conclusie getrokken kan worden.

NAM

Volgens Alders vallen al deze schades onder de oude manier van schadeafhandeling; vanaf 1 juni wordt dat veranderd. Omdat er dus voor deze schades geen compensatie komt, wordt er wel een bouwvoucher van 1500 euro ter beschikking gesteld. Dat wordt gezien als een vergoeding voor de kleinere schades, voor de gevallen die dus onder het oude protocol vallen.

In totaal komen 17.500 adressen in en om het aardbevingsgebied hiervoor in aanmerking. Mensen die al compensatie hebben gekregen, krijgen de voucher niet.

Minister Kamp noemt het "een heel betekenisvolle tegemoetkoming" en ziet de voucher als een gebaar aan alle lopende gevallen, waardoor er wellicht veel minder zaken naar de rechter gaan. Het geld wordt volgens hem zo niet besteed aan proceskosten, maar direct aan de mensen in Groningen.

Onbevredigend

Op de manier van schadeafhandeling is veel kritiek. Vooral het feit dat de NAM verantwoordelijk is voor de gaswinning, maar ook voor de afhandeling van de aardbevingsschade, stuit veel burgers en de politiek tegen de borst. Vanmorgen werd duidelijk dat de NAM zich terugtrekt uit dit proces. Er komt een nieuwe manier van schade afhandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl