Poetin op de top in Archangelsk
NOS Nieuws

'Opwarming van de aarde maakt poolgebied interessant voor Poetin'

De Russische president Poetin heeft zich vandaag laten zien op de laatste dag van de Arctische top in het Russische Archangelsk. Op de conferentie spraken landen die grenzen aan het Noordpoolgebied over de toekomst van de regio, die door de opwarming van de aarde snel verandert.

Poetin sprak onder meer over de mogelijkheden voor energiewinning in het gebied, zegt correspondent David Jan Godfroid in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Het Noordpoolgebied is voor Rusland heel interessant omdat er waarschijnlijk grote voorraden olie en gas in de grond zitten. Die zijn vanwege de dikke lagen ijs moeilijk naar boven te halen, maar door de opwarming van de aarde wordt dat in de toekomst makkelijker en goedkoper."

Vaarroute

Energiewinning was niet de enige reden dat Poetin hoogstpersoonlijk de top bijwoonde. "Door het poolgebied loopt ook een zeeroute, die een groot deel van het jaar bevroren is. Als het warmer wordt, is deze route langer bevaarbaar. Dat betekent meer schepen en dus meer economische activiteit in het arctische deel van Rusland, dat zo'n 20 procent van het land beslaat."

Naast Rusland zijn er nog meer landen die graag profiteren van de economische mogelijkheden van het veranderende gebied, zegt Godfroid. "Ook bijvoorbeeld Canada, de VS en Noorwegen willen een graantje meepikken. Rusland respecteert de rechten van die landen, maar heeft de laatste jaren wel flink geïnvesteerd in militaire bases in het gebied. Rusland neemt het zekere voor het onzekere."

Ontmoeting met Trump

Poetin greep zijn toespraak op de top aan om ook andere onderwerpen aan te snijden. Zo herhaalde hij dat de Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar niet heeft beïnvloed. "Luister wat ik zeg: nee", zei hij.

Ook zei hij dat hij uitziet naar een ontmoeting met president Trump. Poetin zou hem graag ontmoeten bij de volgende Arctische top die in mei plaatsvindt in Finland, liet hij weten.

"Poetin was gematigd over de relatie met de VS", zegt Godfroid. "Hij noemde de VS een wereldmacht waar hij graag een goede relatie mee wil hebben. Die relatie ligt nu nog onder het vriespunt, maar er wordt wel aan gewerkt. Volgende maand komt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson naar Moskou. In juli hoopt Poetin Trump te ontmoeten tijdens de G20-top in Duitsland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl