ANP Kippa

De reclameposters voor de nieuwe film De Smurfen en het Verloren Dorp in de Israëlische stad Bnei Brak zijn hetzelfde als in de rest van de wereld, met een groot verschil: Smurfin is weggegumd. Reclamemakers hoopten zo te voorkomen dat ze ultraorthodoxe joden voor het hoofd zouden stoten. Hun geloof staat afbeeldingen van vrouwen namelijk niet toe.

In de hele wereld wordt reclame gemaakt voor de nieuwe smurfenfilm met Brilsmurf, Potige Smurf, Klungelsmurf en Smurfin. Het reclamebureau heeft tegenover persbureau AP toegegeven dat die laatste uit voorzorg van de poster geschrapt is. Plaatjes van vrouwen, of ze nou mens of Smurf zijn, hebben velen in het strenggelovige Bnei Brak nu eenmaal liever niet.

Bnei Brak staat met Jeruzalem en New York City bekend als een van de drie hoofdsteden van het charedisch jodendom. De gelovigen vormen de meest orthodoxe stroming binnen de religie. Vorige maand meldden Israëlische media nog dat IKEA haar excuses heeft aangeboden voor een speciale catalogus die de Israëlische afdeling van het bedrijf gemaakt had voor de strenggelovige minderheid. Ook daarin waren geen vrouwen te zien.

De film over de Smurfen is vanaf deze week ook in Nederland in de bioscoop te zien. Hier wordt Smurfin niet van de poster geweerd, laat Universal Pictures weten. "Natuurlijk niet."

STER reclame