Historisch bevrijdingsvliegtuig na jaren 'ergens in een schuur' gevonden

Collectie J.W. Hofman

Een unieke vondst in een Noord-Hollandse schuur: daar werd na jaren van vermissing een bevrijdingsvliegtuigje teruggevonden. Het vliegtuig speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het op 5 mei 1945 in het nog bezette Amsterdam landde. 

Op 6 mei landde het vliegtuig voor de tweede keer in Amsterdam. Een groot deel van Nederland was toen al bevrijd, maar Amsterdam nog niet. Dat gebeurde op 8 mei.

Arno van der Holst, oud-directeur van Aviodrome, vond het toestel. Dat was bij toeval, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik wist al een tijd dat het vliegtuigje in een schuurtje stond en ben erachteraan gegaan. De eigenaar vertelde me uiteindelijk het hele verhaal van het vliegtuigje. Daar ging mijn hart sneller van kloppen."

1/3Mensen rennen naar het net gelande Auster-vliegtuig op 6 mei 1945 Koninklijke Luchtmacht
2/3Mensen verzamelen zich bij het Auster-vliegtuig, nadat het voor de tweede keer landde op 6 mei 1945 Collectie J.W. Hofman
3/3Een van de Nederlandse piloten, in gesprek met een vrouw op de Stadionkade na de tweede landing van het toestel Collectie J.W. Hofman

Het vliegtuigje landde vlak voor de bevrijding in Amsterdam op de Stadionkade om verzetsstrijder majoor Kamphuis op te halen. De landing moest geheim blijven en waarom de majoor werd opgehaald, is niet helemaal duidelijk. "Vermoedelijk heeft hij informatie ingewonnen over de intocht van de geallieerden een paar dagen later, op 8 mei", vertelt Van der Holst.

De landing van het vliegtuigje was een van de eerste tekenen dat de stad snel bevrijd zou worden.

Het teruggevonden vliegtuig is een Taylorcraft AOP Mk.3 No. 6 Auster Squadron. Tegenwoordig zou je het een tweepersoons sportvliegtuigje noemen.

Arno van der Holst

Na de oorlog is het toestel 'uit dienst' gegaan bij de luchtmacht, waarna het in privéhanden is gekomen en een aantal keer is verkocht. Uiteindelijk is het in handen van de huidige eigenaar gekomen, die anoniem wil blijven. De huidige eigenaar heeft ook de originele logboeken van het vliegtuig in zijn bezit.

Het vliegtuigje wordt waarschijnlijk op 5 mei op het Amsterdamse Museumplein tentoongesteld. "Maar we zijn nog wel op zoek naar een sponsor om het opknappen van het vliegtuigje mogelijk te maken", zegt Van der Holst.

Het bevrijdingsvliegtuig in kwestie onder het zeil in de loods Amsterdams 4 en 5 mei comité