EPA

Bij de productie van voedsel wordt in veel landen grondwater sneller verbruikt dan het kan worden aangevuld. Op termijn ontstaan daardoor tekorten die de voedselproductie in gevaar brengen.

Daar krijgt bijna iedereen last van, zei onderzoeker Carole Dalin van University College in Londen tegen de BBC. "Als de watervoorraad opraakt, gaan de voedselprijzen omhoog." Dalin deed samen met anderen onderzoek naar waterverbruik in de landbouw.

Uitputting

Naar schatting van de wetenschappers was in 2000 20 procent van het water voor gewassen die bevloeid of besproeid moeten worden, afkomstig van niet-duurzame voorraden grondwater. In 2010 was dat bijna 25 procent.

Het probleem speelt vooral in China, Pakistan, India en de VS bij de productie van gewassen als rijst, granen en katoen. In ontwikkelde landen worden maatregelen genomen om de uitputting te stoppen. In ontwikkelingslanden gebeurt dat niet, omdat mensen daar vaak minder stilstaan bij de gevolgen voor het milieu op langere termijn.

Label

Consumenten in rijke landen moeten zich bewust zijn van het probleem, vinden de onderzoekers. Om ze te helpen, zouden producten een label moeten krijgen dat aangeeft hoeveel water is verbruikt bij de productie van gewassen.

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

STER reclame