Werkgevers in de industrie willen werknemers makkelijker kunnen ontslaan.
NOS NieuwsAangepast

Werkgevers eisen nieuw ontslagrecht

Werkgevers in de industrie willen voor Pasen een akkoord sluiten met de vakbonden over de knelpunten op de arbeidsmarkt. Hoog op het verlanglijstje daarbij staat de versoepeling van het ontslagrecht.

Lukt zo'n akkoord niet, dan dreigen werkgeversorganisaties Bouwend Nederland, FME, Koninklijke Metaalunie en Uneto-VNI direct zaken te doen met de partijen aan de formatietafel. Bonden staan dan dus buitenspel, waarschuwen de werkgevers vanochtend.

Volgens de werkgevers moet het vooral makkelijker worden om mensen te ontslaan. Ook moet de termijn van doorbetaling bij ziekte worden verkort.

Geoorloofd

Doekle Terpstra, oud voorman van vakbond CNV en nu de baas bij Uneto-VNI, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het huidige ontslagstelsel "niet meer past bij de dynamiek van onze sector". Minister Asscher zou de ontslagregels nodeloos ingewikkeld maken waardoor er grote terughoudendheid is bij bedrijven om mensen in vaste dienst te nemen.

Terpstra: "De komende weken moeten we een goed gesprek voeren met de bonden. Als we er niet uitkomen, is volgens ons het kabinet geoorloofd om selectief keuzes te maken."

Vakbonden FNV en CNV waren nog niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl