De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks en informateur Schippers De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks op een foto uit maart | ANP

Vanochtend zijn de eerste, echt inhoudelijke onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks begonnen.

Onder leiding van informateur Schippers duurde de eerste sessie maar kort. Geen van de partijen kan inschatten hoe lang de onderhandelingen gaan duren.

Voor Pasen is er geen nieuw kabinet, denkt Schippers. Maar het streven is wel dat het voor de zomer lukt.

Diepte in

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen beginnen ze volgende week met wat wordt genoemd "de foto van het land". Een van de eerste punten op de agenda is namelijk het formuleren van een algemene missie van het nieuwe kabinet.

Schippers benadrukt dat er ondertussen ook inhoudelijke dossiers worden besproken. "Ik ga daar de komende dagen met de teams over praten en dan weet ik meer over de volgorde." 

Volgens Ron Fresen willen de onderhandelaars ook gelijk de diepte in. "Dus de echt heel moeilijke onderwerpen, vluchtelingen en inkomensverdeling, komen al snel op tafel", denkt Fresen.

Piet Hein Donner komt aan bij de Eikenhorst ANP

Hoewel de koning geen actieve rol meer speelt in de formatie, ontving hij vandaag wel twee Haagse prominenten. Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol en vice-president van de Raad van State Donner kwamen langs op de Eikenhorst om over de vorming van een nieuw kabinet te praten. Over de inhoud van de gesprekken zijn door de Rijksvoorlichtingsdienst geen mededelingen gedaan.

Overigens wordt de koning tijdens de formatie op gezette tijden ook ingelicht over de vorderingen door Kamervoorzitter Arib.

Aankomende dagen

Morgen zijn er geen onderhandelingen omdat CDA-leider Buma dan op Malta is voor een internationale bijeenkomst met christen-democraten. Vrijdag is er alleen een middagsessie vanwege de wekelijkse ministerraad.

De onderhandelaars zullen dan worden bijgepraat door De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën.

Maandag komen het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hun inbreng geven.

STER reclame