Rechter neemt twee weken voor vonnis Franssen vs. judobond

time icon Aangepast

Juul Franssen heeft bij de rechter geëist dat ze weer mag meedoen aan internationale judowedstrijden. Dat bleek woensdag in het kort geding dat de 27-jarige judoka had aangespannen tegen de Nederlandse judobond.

Ook wil Franssen haar A-status terug en opnieuw met de judobond rond de tafel om een oplossing te vinden voor het lopende conflict. De rechter doet op woensdag 12 april uitspraak.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Slepend conflict Franssen en judobond nadert ontknoping

Het conflict tussen Franssen en de Nederlandse judobond ontstond nadat de judobond had afgekondigd dat alle judoka's centraal moeten gaan trainen op Papendal. Franssen wil echter met haar eigen trainer in Rotterdam blijven werken. Ze is door haar studie gebonden aan Rotterdam, waar ze traint bij het voormalig steunpunt Budokan. 

In haar argumentatie wees Franssen ook op de financiële consequenties die de verplichting om op Papendal te trainen voor haar kan hebben. In dat geval dreigt ze naar eigen zeggen een grote studieschuld op te lopen. Franssen herhaalde dat ze bereid is twee keer per week op Papendal te gaan trainen. 

Doordat de judobond en Franssen de voorbije maanden niet tot een oplossing wisten te komen, werd Franssen door de judobond uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Ook mag ze niet meedoen aan trainingsstages met de nationale topsportselectie en is ze op 1 februari haar A-status kwijtgeraakt. 

1/3 Juul Franssen arriveert bij de rechtbank ANP
2/3 De zaal van de rechtszaak tussen Juul Franssen en de Nederlandse judobond NOS
3/3 Directeur topsport Henry Bonnes is aanwezig namens de judobond NOS

Opvallend in de zaak is ook dat twee andere judoka's die om uiteenlopende redenen in het buitenland wonen en trainen wel met de judobond mochten onderhandelen over dispensatie. Kim Polling is uitgeweken naar Turijn, waar haar vriend woont, en Noël van 't End traint, vanwege de relatie die hij heeft met een Française, in Parijs.

Op dat punt vroeg de rechter de judobond om een nadere toelichting. Op de vraag of de nieuwe afspraken met Franssen ook zullen gaan gelden voor Polling en Van 't End antwoordde directeur topsport Henry Bonnes in eerste instantie 'ja', maar even later kwam hij toch terug van dat antwoord.

Juul Franssen
@FranssenJuul
Het zit erop. 12 april het vonnis. Ik heb alle vertrouwen in 'n goede afloop. Bedankt voor alle aanwezigen. Jullie steun doet mij goed!
2 jaar geleden

De judobond voerde de afgelopen maanden tal van gesprekken met Franssen. Haar werd voorgesteld pas na de WK in augustus naar Papendal te verhuizen. Tot die tijd zou ze slechts twee keer in de week op Papendal hoeven te trainen en tijdens de WK zou ze zich moeten laten begeleiden door één van de Papendal-coaches.

Volgens de judobond heeft Franssen die constructie geen serieuze kans willen geven. De bond zegt dat Franssen tot eind december de centrale trainingen op Papendal slechts eenmaal per week bezocht, waardoor dit plan geen optie leek voor beide partijen.

Namens de Nederlandse judobond waren directeur topsport Henry Bonnes en voorzitter Jos Hell aanwezig in Utrecht. De rechter doet over veertien dagen uitspraak, maar hij vroeg zowel Franssen als de judobond nadrukkelijk om voor die tijd alsnog tot een passende oplossing te komen.

STER Reclame