NOS NieuwsAangepast

Ouderenzorg als bijbaan voor scholieren

Van middelbare scholieren en technische snufjes tot het enthousiasmeren van immigranten: alle zeilen worden bijgezet in de ouderenzorg. Verpleeghuizen proberen op allerlei manieren oplossingen te bedenken voor het oplopende tekort aan personeel in de ouderenzorg.

Volgens brancheorganisatie Actiz loopt dat tekort op van 10.000 mensen dit jaar tot 25.000 mensen in 2025. Daarbij zijn de tienduizenden banen die erbij komen om de kwaliteit te verbeteren – er zijn er naar schatting 70.000 nodig - nog niet meegeteld. In dat geval zijn er in 2025 maximaal 95.000 vacatures, aldus Actiz.

Bijverdienen

Demissionair staatssecretaris Van Rijn wijst erop dat er op korte termijn ook andere oplossingen zijn. Zo kunnen middelbare scholieren als bijbaan in de ouderenzorg komen werken, voor het gezelschap en voor een paar extra ogen. Hoger geschoold personeel kan zich zo op andere zaken richten. Ook kan het gebruik van techniek, domotica, de druk op personeel verlichten, zegt hij.

In sommige tehuizen, zoals dat van de Cicero Groep in Nuth, hangen overal camera's. De cliënt bepaalt wanneer die aangaat. Het geeft sommigen een veilig gevoel; het tehuis zegt dat de inwoners meer tevreden zijn over de zorg.

Er is ook een centrale intercom, waar een verpleegkundige beoordeelt welke zorgvragen acuut zijn en welke kunnen wachten. En 's avonds springen scholieren bij in de huiskamer, om de bewoners gezelschap te houden en toe te zien. Ze mogen geen verpleegkundig werk doen.

Imago

Maar scholieren kunnen gekwalificeerd personeel niet vervangen, waarschuwt het merendeel van de Tweede Kamer. Daarom wordt er ook op allerlei andere manieren gezocht naar nieuwe krachten. Een van de plannen is het werven van meer gekwalificeerde mensen in het buitenland. Dat gebeurt nu nog mondjesmaat, bijvoorbeeld door WoonZorgFlevoland of woonzorgcentrum Raffy.

Personeel in eigen land moet vooral komen van meer studenten op de opleidingen en op bij-of omscholingstrajecten. Maar de capaciteit voor de opleiding tot verpleegkundige wordt beperkt vanwege een tekort aan stageplaatsen. Ook kiezen studenten liever voor het ziekenhuis dan voor de ouderenzorg.

Daarom ontstaan er in het land initiatieven om het aantal werkervaringsplekken te verruimen en het imago te verbeteren. In de regio Eindhoven proberen werkgevers, opleidingen en de gemeente bijvoorbeeld samen om "de vijver om uit te vissen" te vergroten. Dat doen ze onder meer met meer stageplaatsen, opleidingstrajecten voor immigranten en imago-campagnes.

Omscholing

Maar mensen die nu worden opgeleid, zijn niet meteen beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Via bij- en omscholing van personeel wordt geprobeerd sneller mensen beschikbaar te hebben. Zorggroep Drenthe zorgt bijvoorbeeld voor omscholing van medewerkers huishoudelijke zorg.

Ook het nieuwe kabinet zal met de problemen in de ouderenzorg aan de slag gaan. Alle partijen hebben extra geld beloofd. Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de dreigende personeelstekorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl