Nieuwe woningen moeten energieneutraal zijn: geen gas en eigen energieopwekking
NOS NieuwsAangepast

Bouwsector: 7 miljard nodig voor onderhoud en duurzame nieuwbouw

In Nederland is grootschalig onderhoud nodig aan bruggen, sluizen, riolen, scholen en woningen. Daarnaast moeten de komende jaren 100.000 nieuwe woningen per jaar worden aangepakt om ze duurzamer te maken.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland zelf hun energie opwekken. Voor onderhoud, aanpassingen en nieuwbouw is de komende vier jaar 7 miljard euro nodig. Dat levert 50.000 banen op.

Dat staat in de Bouwagenda, een rapport van de bouwsector in samenwerking met kennisinstellingen en de overheid. "We hebben in Nederland een prachtige infrastructuur maar veel zaken lopen richting het einde van hun technische levensduur", zegt Ben Spiering, programmadirecteur van de Bouwagenda. "En we willen daarbij niet alleen onderhoud plegen, maar de slag maken naar een duurzame infrastructuur. Ook om bij te dragen aan de klimaatdoelen van het akkoord van Parijs."

De regering heeft de sector vorig jaar gevraagd deze inventarisatie te maken. "We hebben becijferd dat je met een extra investering van 7 miljard euro in de periode 2018 - 2021 een flinke slag kunt maken in Nederland", zegt Spiering. Dat is de regeerperiode van een nieuw kabinet. Volgens Spiering is dat toevallig, maar komt het rapport nu wel op een goed moment.

In Nederland hebben we 7000 ongezonde klaslokalen waar leerlingen hoofdpijn kunnen krijgen door het slechte klimaat.

Ben Spiering, programmadirecteur Bouwagenda

In 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. "Dat betekent dat ze geen gas meer gebruiken en hun eigen energie opwekken", zegt Spiering. "Om dat te bereiken moeten bedrijfsleven en overheid samenwerken. Er is bijvoorbeeld nieuwe regelgeving nodig omdat je met nieuwe technieken gaat werken."

Ook aan schoolgebouwen moet veel gebeuren. Op dit moment heeft een kwart van alle scholen in Nederland een label A of B als het om duurzaamheid gaat. In 2030 moet driekwart van de schoolgebouwen het label A hebben. "In Nederland hebben we 7000 ongezonde klaslokalen waar leerlingen hoofdpijn kunnen krijgen door het slechte klimaat", zegt Spiering. "Veel schoolgebouwen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig voldoen niet meer. Dat moet worden aangepakt."

Ouderen

Verder zijn er veel extra woningen nodig. Volgens de Bouwagenda groeit Nederland tot 2030 met 650.000 tot 900.000 huishoudens. Daar zijn woningen voor nodig. Ook is er behoefte aan woningen voor ouderen die langer zelfstandig kunnen wonen. Op dit moment is er een tekort van 86.000 ouderenwoningen. Als er niet extra wordt gebouwd, is dat in 2030 opgelopen tot 750.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl