Chinese demonstranten tegenover Franse agenten bij een politiebureau in Parijs
NOS NieuwsAangepast

Protest Parijs houdt aan na dood Chinese man door politiekogel

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken klaagt bij Frankrijk over de dood van een Chinese inwoner van Parijs. "Wij willen dat dit zo snel mogelijk tot op de bodem wordt uitgezocht", zegt een woordvoerder in Beijing.

Zondag werd Shaoyo Liu in zijn huis in Noordoost-Parijs gedood door een agent die afkwam op wat een familieruzie leek. De 56-jarige Liu zou met een schaar hebben gezwaaid, waarna de agent in burger uit zelfbescherming zijn wapen trok. De familie van de man zegt dat hij met de schaar vis stond te fileren en niemand kwaad deed.

Onrust

Het incident leidde tot veel onrust in de Chinese gemeenschap in Parijs. Gisterenavond gingen veel Aziaten de straat op om tegen het politiegeweld te protesteren. Ze riepen 'moordenaars' en vormden met kaarsen op straat de woorden 'verzet tegen geweld'.

Later werd het grimmiger en kwam het tot een confrontatie met de politie. Een aantal agenten raakte daarbij gewond en een politieauto brandde uit. Er zijn zeker 35 mensen gearresteerd.

Vanmiddag was het opnieuw onrustig toen ongeveer honderd Aziaten samenkwamen en riepen dat "de moordenaar gestraft moet worden". Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er een onderzoek gestart is, en dat uitgezocht wordt wat er zich zondag heeft afgespeeld in de woning van Liu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl