ANP

Tientallen 12-jarige meisjes in Oostburg hebben een verkeerd vaccin gekregen. De meisjes hadden moeten worden ingeënt tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, maar in plaats daarvan kregen ze het vaccin tegen difterie, tetanus en polio (DTP), meldt Omroep Zeeland

De fout werd gemaakt tijdens een groepsvaccinatie. In totaal kregen 52 meisjes de verkeerde inenting. De GGD heeft excuses aangeboden. Er wordt onderzocht hoe de fout gemaakt kon worden. 

Geen medische gevolgen

De verwisseling van de vaccins heeft volgens de GGD medisch gezien geen gevolgen. De gezondheidsorganisatie noemt de situatie wel vervelend. 

Voor de betrokken meisjes betekent het dat ze alsnog het juiste vaccin moeten krijgen. Het DTP-vaccin dat ze per ongeluk kregen, kan volgens de GGD geen kwaad. Normaal gesproken krijgen kinderen deze inenting op 9-jarige leeftijd. De meisjes van 12 zijn nu langer beschermd tegen difterie, tetanus en polio. 

De ouders van de betrokken kinderen krijgen een brief met uitleg thuisgestuurd. Voor ouders die daar behoefte aan hebben, zal een bijeenkomst worden georganiseerd.

STER reclame