NOS NieuwsAangepast

'Turkse geheime dienst spioneert volop in Duitsland'

De spionage-activiteiten van de Turkse geheime dienst (MIT) in het buitenland gaan verder dan gedacht. MIT heeft lijsten met namen van honderden vermeende Gülen-aanhangers en -organisaties. Daar zitten ook adressen, telefoonnummers en heimelijk genomen foto’s bij. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de ARD en de Süddeutsche Zeitung.

De Turkse regering beschuldigt de geestelijke Gülen ervan achter de mislukte coup te zitten van afgelopen zomer in Turkije. De lijst met namen is overgedragen aan de Duitse inlichtingendiensten, in de hoop dat de Duitsers zullen meehelpen met de opsporing van deze mensen. Maar dat is Duitsland niet van plan; de regering is er niet van overtuigd dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zit.

De Duitse inlichtingendiensten maken zich zorgen over de gevolgen van de spionage en hebben de mensen die op de lijst staan gewaarschuwd. “Zodat ze er rekening mee houden dat er represailles kunnen zijn, als ze naar Turkije reizen”, zegt een anonieme medewerker van de politie in de Süddeutsche Zeitung.

Fethullah Gülen woont in Amerika. Turkije heeft om zijn uitlevering gevraagd

Referendum

De politie van Noordrijn-Westfalen waarschuwt mensen zelfs om geen Turkse diplomatieke instellingen als consulaten of de ambassade in Duitsland binnen te gaan. Dat kan tot problemen leiden voor mensen die willen gaan stemmen voor het Turkse referendum over de grondwetswijziging. De stembussen daarvoor staan in consulaten door heel Duitsland.

De verontwaardiging over de activiteiten van de Turkse geheime dienst is groot. “Het is onacceptabel dat mensen nageplozen worden, zelfs tot in hun privéleven”, zegt de binnenlandminister van Noordrijn-Westfalen, Boris Pistorius (SPD).

Inmiddels wordt onderzocht hoe MIT aan de foto’s en telefoonnummers is gekomen en gekeken wat de mogelijke consequenties voor Turkije zullen zijn. Er lopen bij het Duitse OM al onderzoeken naar verschillende imams van de Turks-islamitische stichting Ditib.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl