Olympisch kampioene Van Beek moet weg bij Lotto-Jumbo

Lotte van Beek ANP

Olympisch kampioene Lotte van Beek moet op zoek naar een nieuwe ploeg. Lotto-Jumbo verlengt het contract van de 25-jarige schaatsster niet. Ook Roxanne van Hemert en Alexin Contin vertrekken bij de formatie van coach Jac Orie.

Van Beek zat pas één seizoen bij Lotto-Jumbo, dat haar na een lange revalidatie vanwege een beenbreuk weer de kans gaf om op topniveau terug te keren. Het seizoen verliep echter anders dan gehoopt. Van Beek eindigde bij de KPN NK afstanden op de 1.000 meter op een teleurstellende dertiende plaats en werd achtste op de NK sprint.

In 2014 veroverde Van Beek nog goud en brons op de Olympische Spelen in Sotsji. Met Ireen Wüst en Jorien ter Mors was ze de beste op de ploegenachtervolging en op de 1.500 meter eindigde ze als derde achter Ter Mors en Wüst.

Ireen Wust, Jorien ter Mors en Lotte van Beek ANP

Naast Van Beek moeten ook Van Hemert en Contin uitkijken naar een andere ploeg. Contin kampte afgelopen seizoen met gezondheidsproblemen. De Fransman heeft al geruime tijd de ziekte van Graves, waardoor zijn schildklier niet optimaal functioneert. In december liet hij zijn schildklier verwijderen.

Van Hemerts beste prestatie was de tiende plaats op de NK sprint. Bij de NK afstanden eindigde ze als vijftiende (1.000 meter) en twintigste (500 meter).

Smeekens blijft wel

Jan Smeekens krijgt wel een contractverlenging. De wereldkampioen op de 500 meter heeft voor twee seizoenen getekend. Verder zitten in de Lotto-Jumbo-formatie Sven Kramer, Kjeld Nuis, Douwe de Vries, Patrick Roest, Sanneke de Neeling, Hein Otterspeer en Gerben Jorritsma. Talent Chris Huizinga is vanaf komend seizoen nieuw bij de schaatsploeg.