ANP

"Als dit waar is, komen al onze dromen uit" en "wat een pampermaatschappij zijn we aan het worden". De meningen over het rookverbod in wachtrijen van attractieparken zijn verdeeld, zo blijkt uit de reacties op de Facebookpagina van de NOS.

Sommige mensen vinden het betuttelend dat er geen sigaretje meer tijdens het wachten mag worden opgestoken. Anderen zijn blij dat ze nu geen last meer hebben van de rook. "Volgens mij begrijpen veel mensen niet dat het niet alleen gaat om hoe vies het is voor anderen, maar vooral om de gezondheidsproblemen die passief roken met zich meebrengen, zeker bij jeugd", reageert iemand.

En daar is het de pretparken precies om te doen. "Deze maatregel is met name gericht om kinderen, maar ook volwassenen, zo veel mogelijk te beschermen tegen het roken. Het gaat om vaste wachtrijen, waarin mensen dus eigenlijk geen kant op kunnen", zegt Kees Klesman, directeur bij de Club van Elf, de vereniging van 21 attractieparken.

Op 'nette manier' aanspreken

Helemaal verbieden is geen optie, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Deels omdat het inrichten van speciale rookplekken niet in ieder attractiepark mogelijk is, maar de parken willen ook ruimte laten voor vaders en moeders om tijdens een dagje uit toch te kunnen roken.

Bij de wachtrijen in de pretparken komen bordjes te staan. Personeel dat mensen toch ziet roken, zal hen "op een nette manier" op het verbod wijzen. Een woordvoerder van de Efteling gaat ervan uit dat dit genoeg zal zijn. "Medewerkers worden niet extra getraind hoe ze bezoekers hierop aanspreken. Over het algemeen hebben mensen sociale controle op elkaar."

Het in-de-rij-rookverbod is de zoveelste maatregel om het roken aan banden te leggen. Bekijk hieronder op welke plekken niet meer gerookt mag worden:

STER reclame