Koning zegt 'nunca más' over dictatuur in Argentinië

ANP

Koning Willem-Alexander heeft vanavond sterk stelling genomen tegen de terreur en dictatuur in Argentinië in de jaren zeventig en tachtig. "Een les werd geleerd. Nunca más (nooit meer)", zei hij in zijn toespraak bij het staatsbanket tijdens het staatsbezoek van de Argentijnse president Mauricio Macri. 

"De bittere tijd van dictatuur is voor jullie nog maar een generatie geleden", zei de koning. "Toen werden duizenden mensen het slachtoffer van geweld en werden de mensenrechten met voeten getreden."

Koning over Argentijnse dictatuur: 'Nunca más'

De Argentijnse president Macri is vandaag en morgen in Nederland voor een staatsbezoek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvingen hem vanochtend in het Paleis op de Dam, daarna gingen ze naar het Anne Frank Huis en vanavond waren zij samen bij het staatsbanket.

'Nunca más' is de titel van een rapport van de commissie die in de jaren na de Argentijnse terreur (1976-1983) onderzoek deed naar de gewelddaden en de vermiste personen. De uitdrukking werd ook in de processen tegen de leden van de junta vaak gebruikt.

Koning Willem-Alexander had ook positieve woorden voor Argentinië. Hij roemde het land en zijn inwoners om hun gastvrijheid, creativiteit en passie. "Maar jullie land gaf me bovendien ook het mooist mogelijke cadeau: mijn vrouw, onze Nederlandse koningin."