ANP

Het waarschuwingssysteem van de spoorwegovergang bij Harlingen waar vanochtend een dodelijk ongeluk gebeurde, lijkt naar behoren te hebben gewerkt. ProRail-topman Eringa zegt dat na het ongeluk rode lampen knipperden bij de overweg, wat betekent dat op het betreffende stuk spoor een trein is gedetecteerd.

Eringa benadrukt dat hij niet weet hoe het fatale ongeluk zich precies heeft afgespeeld. Ook de politie kan daarover nog geen uitsluitsel geven. Volgens ProRail wordt de overweg wel nader onderzocht. Bij de overweg branden alleen waarschuwingslampen. Er zijn geen bellen of slagbomen.

Twee doden

Op de overweg, even buiten Harlingen, werd aan het einde van de ochtend een auto geraakt door een trein. Het voertuig werd zo'n 250 meter meegesleurd. De twee inzittenden, een volwassene en een kind, kwamen om het leven. Hun identiteit is nog niet vastgesteld.

Zeker twee doden bij treinbotsing Harlingen

De slachtoffers waren bij de boerderij achter de overweg geweest om samen met een groep schoolkinderen naar lammetjes te kijken. Volgens burgemeester Sluiter van Harlingen gaat het om kinderen van 4 en 5 jaar. Zowel op hun school als op de boerderij is slachtofferhulp beschikbaar.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek begonnen. Dat is een standaardprocedure.

Overwegen

Op een persconferentie zei ProRail-directeur Eringa dat hij het liefst af wil van overwegen zonder slagbomen en bellen. Dat zou wel vele miljoenen gaan kosten. De overheid heeft al geld uitgetrokken om zo'n 120 onbewaakte overwegen te beveiligen. 

Volgens Eringa zijn er daarnaast nog enkele honderden particuliere overwegen zoals die in Harlingen, die alleen worden gebruikt door bestemmingsverkeer. Die vallen niet onder dat project. "Maar ook met deze categorie gaan we aan de slag", zei Eringa.

ProRail: overweg in Harlingen is er een 'buiten categorie'

ProRail en de boer die bij de overweg woont voerden al gesprekken over het sluiten van de overweg, omdat er begin februari ook een ongeluk was. De spoorbeheerder zegt dat die gesprekken constructief verliepen.

STER reclame