NOS Nieuws Buitenland Cultuur & Media Aangepast

Alessandro Alessandroni, 'fluitje' uit spaghettiwesterns, overleden

A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly. Het zijn niet alleen bekende filmtitels, maar ook uiterst invloedrijke werken uit de filmgeschiedenis. 

Door de bijzondere beelden van regisseur Sergio Leone en de hoofdrollen van Clint Eastwood, Charles Bronson en andere sterren, maar zeker ook door de soundtracks van componist Ennio Morricone. Het karakteristieke fluitje dat steevast terugkeert in die muziek zullen velen zich herinneren, maar de man erachter is minder bekend. Alessandro Alessandroni heette hij. Hij is op 92-jarige leeftijd overleden in Rome. Alessandroni was zelf ook een bekend componist, orkestleider en multi-instrumentalist.

Hij was een jeugdvriend van Moriccone en speelde meerdere instrumenten, waaronder gitaar, piano, saxofoon en sitar. Nadat hij het conservatorium had voltooid kwam hij terecht bij een productiebedrijf waar hij de beroemde Nino Rota ontmoette, de vaste componist van Federico Fellini.

Die vroeg hem voor zijn orkest en het was daar dat Alessandroni min of meer toevallig de techniek van het 'whistling' leerde, in onze contreien onder meer beoefend door Toots Thielemans.

Morricone belde hem op een dag om "even wat te fluiten" voor wat de soundtrack van A Fistful of Dollars zou worden. Toen de twee vrienden de film voor het eerst zagen hadden ze niet het idee dat hij zou aanslaan bij een groot publiek: te anders, te vervreemdend, te veel cult misschien.

Het liep anders: de serie van Leone en andere spaghettiwesterns van diens hand, zoals Once upon a Time in the West, waar Alessandroni ook aan meewerkte met zijn koor én als whistler, zijn behalve kassuccessen ook beeldbepalende films geworden.

STER reclame