Hugh en Tini Owens
NOS Nieuws

Britse vrouw komt maar niet van haar man af; rechter weigert scheiding

De Britse Tini Owens wil graag scheiden, maar haar man wil dat niet en dus gaat de scheiding niet door. Twee rechters die de zaak hebben behandeld, oordelen dat er nog leven in het huwelijk zit en vinden een scheiding niet gewenst.

De 65-jarige Tini en de steenrijke paddenstoelenkweker Hugh (78) zijn bijna veertig jaar getrouwd. Volgens de vrouw is het huwelijk liefdeloos en hebben ze elkaar niets meer te vertellen. Het is op, zegt ze. Haar man daarentegen vindt dat het huwelijk nog best een aantal jaren door kan gaan. En dus is er volgens de rechters geen reden om het huwelijk te ontbinden.

Als ze op papier vijf jaar gescheiden van elkaar wonen, is dat volgens het Engelse recht wel een gegronde reden om te scheiden.

Correspondent Tim de Wit

"Het probleem waar de rechter mee te maken heeft, is dat het Engelse scheidingsrecht nog teruggaat tot het victoriaanse tijdperk en daarin moet de rechter duidelijke gronden zien om een huwelijk te verbreken", vertelt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Tini heeft ze die wel degelijk. Ze zegt dat ze voortdurend wordt uitgescholden door haar man, die boos is omdat ze een affaire heeft gehad. Ze wordt zelfs bekritiseerd waar de huishoudster bij is en tijdens gezamenlijke etentjes zwijgt hij haar dood.

Het enige wat ze juridisch nog kan doen om haar gelijk te halen is naar de hoogste rechtbank, het Supreme Court, zegt De Wit. "Het andere wat ze kan doen is geduld hebben, want ik begrijp dat de vrouw nu al op zichzelf woont; als ze op papier vijf jaar gescheiden van elkaar wonen, is dat volgens het Engelse recht wel een gegronde reden om te scheiden."

Je hoeft niet persé mishandeld te zijn om te kunnen scheiden.

Correspondent Tim de Wit

De zaak roept veel vragen op in Engeland, merkt De Wit. "Bijvoorbeeld in het parlement, want steeds meer mensen zijn het er toch wel over eens dat het Engelse scheidingsrecht vernieuwd moet worden. Dat het aangepast moet worden aan de huidige tijd, omdat het tegenwoordig toch vrij normaal is om te scheiden."

"Veel huwelijken stranden tegenwoordig, zelfs al na korte tijd. En je hoeft niet persé mishandeld te zijn om te kunnen scheiden. Dat was 150 jaar geleden zo, dus er moet wel een verandering komen."

De Wit verwacht dan ook dat het laatste woord nog niet is gesproken over de Britse scheidingswet en dat er wellicht een nieuwe wet komt in de toekomst. Tini Owens moet het nu echter doen met het huidige scheidingsrecht en zal in hoger beroep moeten gaan, in een poging snel van haar man af te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl