Grafkosten stijgen, want begraven is minder populair

tijd van publicatie Aangepast
Omroep Gelderland

Het is het afgelopen jaar honderden euro's duurder geworden om een graf te kopen. Gemiddeld betaal je 3110 euro voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats, vorig jaar was dat nog 3039  euro en in 2015 2860 euro, blijkt uit een rondgang van Monuta. 

De uitvaartonderneming onderzocht de kosten bij 1050 begraafplaatsen in 388 gemeenten. Het goedkoopst lig je in Hoogezand, waar grafrechten voor 20 jaar 740 euro kosten. Leiderdorp is net als vorig jaar het duurst: 7909 euro voor 30 jaar.

Utrecht is de duurste provincie: gemiddeld 3946 euro. In Limburg ligt het gemiddelde op 1852 euro. 

Meer crematies

"Grafkosten zijn afhankelijk van de grondprijzen. Als die stijgen, wordt ook een graf duurder", legt een woordvoerder van Monuta uit. "Bovendien wordt cremeren populairder en is er minder vraag naar begraven. Een begraafplaats moet rendabel blijven. Als er minder mensen worden begraven, worden de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud minder gespreid."

Momenteel kiest 63 procent van de Nederlanders voor een crematie. Monuta denk dat dat percentage nog kan oplopen tot 70 procent. "Ik denk niet dat begraven helemaal zal verdwijnen. Mensen vinden het een prettig idee of ze doen het vanuit geloofsovertuiging." 

Bij cremeren ziet Monuta veel minder prijsverschillen, omdat ruimtegebrek en grondprijzen geen rol spelen. 

STER Reclame